latinica  ћирилица
27/07/2015 |  13:53 | Autor: SRNA

Savanović: Sloboda svetinja koja se mora čuvati

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je danas na Banj Brdu da je sloboda svetinja oko koje se svi moraju okupiti i pretpostavka održivog života na ovim prostorima.
Milenko Savanović i Petar Đokić - Foto: SRNA
Milenko Savanović i Petar ĐokićFoto: SRNA

- Na ovim prostorima se do slobode uvijek dolazilo teško i uz mnogo žrtava i prolivene krvi. Zbog toga moramo da ostavimo u zavjet mladim generacijama da svetinju slobode moraju da čuvaju, istakao je Savanović obraćajući se danas na Banj brdu u Banjaluci, povodom 74 godine od podizanja ustanka protiv fašizma u BiH.

Savanović je rekao da je radi slobode danas najpotrebnije srpsko jedinstvo u Republici Srpskoj, bez obzira na političku opciju, jer sloboda daje okvir, smisao za život i pravo na postojanje.

On je poručio svim političarima u BiH, Republici Srpskoj i međunarodnim zvaničnicima da "dobro paze kakve odluke donose, jer od tih odluka zavisi sudbina naroda i ugroženost slobode".

Savanović je podsjetio da se, zahvaljujući KPЈ i partizanskom pokretu, narod organizovao 1941. godine da odbrani pravo na goli živit, porodicu i svoju teritoriju od nacističke Njemačke i njenih satelita NDH i fašističke Italije.

Predsjednik Gradskog odbora SUBNOR-a Banjaluka Rade DŽajić podsjetio je da je na političkom savjetovanju u Banjaluci u junu 1941. donesena odluka o podizanju ustanka naroda u Bosanskoj Krajini, te o formiranju seoskih partizanskih odreda i prikupljanju oružja i municije.

- Na Banj Brdu je 8. juna 1941. godine donesena odluka Pokrajinskog komiteta o podizanju ustanka, odnosno 26 dana prije nego što je to uradio Centralni komitet KPЈ 4. jula, što govori o tadašnjoj snazi KPЈ na ovim prostorima, istakao je DŽajić.

Načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Grada Banjaluka Milenko Vučeta rekao je da Grad ima veoma dobru saradnju sa SUBNOR-om na realizaciji svih programa i projekata i obilježavanju značajnih istorijskih događaja.

Na spomenik poginulim borcima Narodnooslobodilačkog rata na Banj Brdu u Banjaluci vijence su danas položili savjetnik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević, delegacije Vlade Republike Srpske, Grada Banjaluka i SUBNOR-a.

Vijence su položili i delegacija Gradske organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila, Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH, društva "Јosip Broz Tito" i drugih organizacija.

Obilježavanju je prisustvovo i ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

Narodi u BiH su 27. jula 1941. godine započeli oružanu borbu protiv okupatora u Drugom svjetskom ratu.