latinica  ћирилица
28/07/2015 |  08:51 | Autor: SRNA

Kod Kraljeva se gradi krst visine 33,5 metara

Na planini Stolovi kod Kraljeva, na vrhu Usovica i nadmorskoj visini od 1.375 metara, biće podignut pravoslavni krst visine 33,5 metara i težak 40 tona, koji će se vidjeti iz mnogih dijelova Srbije.

Za podizanje krsta, koji će koštati više od 100.000 evra, blagoslov je dala Eparhija žička još 2007. godine, ali još se ne zna kada će ovaj projekat biti završen, piše "Blic".

Plan je da krst bude osvijetljen noću električnom energijom koja će se dobijati od sunca ili vjetra.

- Krst će biti visok 33,5 metara, jer je toliko godina imao Hrist kada je razapet, težak 40 tona i videće se iz mnogih dijelova Srbije, sa Јastrepca, Rudnika, Kopaonika - rekao je sveštenik Ljubinko Kostić, predsjednik Odbora za podizanje krsta.

Struja, koja će krst osvjetljavati, dobijaće se iz solarnih ćelija ili mini-vjetrenjače koja će biti postavljena na vrhu.

Prema riječima oca Ljubinka, sredstva se prikupljaju isključivo iz donacija, a do sada je utrošeno oko 7.000 evra kako bi se izgradio prilaz vrhu, na kojem će se izvoditi radovi.

- Ovih dana će početi betonski radovi i gradnja nosača. Teško je reći kada će biti završen jer da nije bilo zemljotresa i poplava u Kraljevu, vjerovatno bi krst već bio postavljen. Prikupljanje sredstava ide dobro i očekujemo da ćemo i ovaj projekat što prije biti realizovan - kaže sveštenik.

Ideja za podizanje krsta potekla je od Planinarskog društva "Gvozdac" iz Kraljeva još prije osam godina, koja je zatim podržana blagoslovom vladike Hrizostoma, tadašnjeg episkopa Eparhije žičke.

Preduzeće "Srbijašume" ustupilo je Eparhiji žičkoj plac na vrhu Usovica da bi bio postavljen krst koji će biti okrenut prema Kraljevu.

Temelj za krst biće iskopan na dubini od tri metra.