latinica  ћирилица
29/07/2015 |  08:46 | Autor: SRNA

Meksiko: Najduže zatvorske kazne za femicid - ubistvo žena

Sud u Meksiku izrekao je zatvorsku kaznu petorici optuženih od po 697 godina za ubistvo 11 žena ili femicid.

Iz kancelarije državnog tužioca u meksičkoj državi Čihuahua saopšteno je da su ove presude najduže izrečene za ubistvo žena zbog pola.

- Koristili su razne trikove da namame mlade žene u prostituciju i distribuciju narkotika. Kada im više nisu bile od koristi, uzimali su im živote i bacali njihova tijela u dolinu Navaho Arojo u oblasto Huarez - ističe se u saopštenju.

Osim zatvorske kazne, osuđenima su izrečene i novčane kazne od po 550.000 dolara odštete porodicama žrtava, čija su tijela pronađena 2012. godine.

U meksičkoj državi Čihuahua je i pogranični grad Siudad Huarez, gdje je tokom 2008. godine svakodnevno prijavljivan nestanak po jedne žene.

Meksičke vlasti su pokretale određeni broj krivičnih slučajeva protiv osumnjičenih, ali nisu uvijek izricane dugotrajne zatvorske kazne zbog femicida ili drugih zločina.

Meksička "Nacionalna građanska opservatorija za femicid", što je koalicija raznih organizacija za zaštitu ljudskih prava, navela je da su u Meksiku 2012. godine i 2013. godine ubijene 3.892 žene.