latinica  ћирилица
29/07/2015 |  10:29 | Autor: TANЈUG

Milanović u Saboru: Slovenci uticali na članove porote. Moramo napolje!

Predsjednik Vlade Hrvatske Zoran Milanović pozvao je danas zastupnike u Saboru da usvoje zaključak kojim će ovlastiti vladu da nastavi postupak istupanja Hrvatske iz arbitražnog postupka o međugraničnom sporu sa Slovenijom.
Hrvatski Sabor: Zoran Milanović - Foto: HRT
Hrvatski Sabor: Zoran MilanovićFoto: HRT

"Mi Arbitražni sud ne možemo ukinuti, ali mi možemo izaći iz ugovora, hoće li Sud nastaviti rad, mi s time nemamo nikakve veze. Slovenija se mora u roku od nekoliko mjeseci izjasniti o terminaciji ugovora i to je to", rekao je Milanović.

Obraćajući se zastupnicima na vanrednoj sjednici Sabora, sazvanoj samo radi dobijanja podrške da Hrvatska napusti arbitražni postupak o granici sa Slovenijom u Piranskom zalivu, Milanović je rekao da je "ubitačno jasno šta vlada mora uraditi".

Podsjetio je da Hrvatska nema ugovor o granici ni sa jednim susjedom osim sa Mađarskom i zapitao kako će neko ući u arbitražni postupak poslije najnovijeg skandala.

Nada se, kaže, da neće biti povišenih tonova ni iz Hrvatske ni iz Slovenije jer, dodao je, "mi moramo putem stabilnosti, mi smo članica EU I NATO". "Mi smo gospodari svoje sudbine", poručio je Milanović.

Prema njegovim riječima, zajedništvo, jedinstvo i jednoglasje nije u prirodi deokratske politike, ali bi u ovom slučaju bilo dobrodošlo.

"Dobro bi bilo da se oko ovoga složimo", kazao je premijer i dodao da se "dogodilo što se dogodilo, iz toga moramo izaći čisti, igrati po pravilima, jer smo takva momčad". "Dogodila se greška u postupku nakon koje taj postupak ne može biti nastavljen. I svima nam je zbog toga neugodno. Što je najgore, oni koji su u tome učestvovali, to su priznali", kazao je Milanović i dodao: "Moramo napolje!"

Istakao je i da Hrvatska nema svog sudiju u Arbitražnom sudu jer, kako je objasnio, kada neko postane član tog suda on više nije ni Hrvat, ni Slovenac, već arbiter.