latinica  ћирилица
29/07/2015 |  16:36 | Autor: SRNA

KiM: Cilj upada u Јugobanku - finansijska blokada Srba

Beograd je najoštrije osudio nasilni upad sudskih izvršitelja i policije u prostorije Јugobanke u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, Gračanici i Štrpcu, ocjenjujući da je upad izvršen s ciljem da Srbi na Kosovu i Metohiji budu finansijski blokirani.
Izvršitelji iz južnog dijela Mitrovice u Јugobanci - Foto: TANЈUG
Izvršitelji iz južnog dijela Mitrovice u ЈugobanciFoto: TANЈUG

"Svaka blokada rada Јugobanke, jedine srpske banke na Kosovu i Metohiji, imala bi nesagledive posledice po srpski narod i njegove institucije u pokrajini", saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Budući da Јugobanka na Kosovu djeluje u skladu sa svim relevantnim međunarodnim propisima i u okviru finansijskog sistema koji je pod okriljem Srbije i Narodne banke Srbije, u saopštenju se ističe da se svaki neovlašćeni upad u prostorije banke radi nekakvog kontrolisanja dokumentacije može tumačiti samo kao loš izgovor za izazivanje šire društvene nesigurnosti i nestabilnosti.

Kancelarija je saopštila da je današnji upad u tu banku, nad kojom Priština nema nikakvu nadležnost, nova u nizu provokacija, koje za cilj imaju opstrukciju procesa normalizacije odnosa.

Ovakva provokacija usred otvorenih briselskih razgovora o brojnim drugim temama, i bez prethodnih razgovora o poslovanju privrednih subjekata, kako navode u Kancelariji, najblaže rečeno predstavlja nedobronamjernost koja kvari šanse za razgovor u civilizovanoj atmosferi.

"Pozivamo Prištinu da prestane sa konstantnim destruktivnim aktivnostima u procesu normalizacije odnosa, a sve relevantne faktore da reaguju i obezbede zaštitu srpske imovine i uslove za nesmetano poslovanje srpskih pravnih i fizičkih lica na Kosovu i Metohiji, a građanima pravo na normalan život", navodi Vladina kancelarija.