latinica  ћирилица
31/07/2015 |  11:46 | Autor: SRNA

Strategija za reformu sektora pravde "na čekanju" zbog ministara iz SDA

Savjet ministara BiH, na zahtjev ministara iz SDA, odgodio je izjašnjavanje o Strategiji za reformu sektora pravde u BiH za period 2014-2018. godina, zbog čega nisu ispunjeni uslovi da EU nastavi da prenosi IPA sredstva BiH kojima bi bio finansiran pojačan rad na predmetima ratnih zločina.
Sjednica Savjeta ministara BiH - Foto: SRNA
Sjednica Savjeta ministara BiHFoto: SRNA

Srna saznaje da je Savjet ministara BiH na jučerašnjoj sjednici u Sarajevu razmatrao tekst Strategije, ali da su nakon duže rapravee i insistiranja ministra pravde BiH Јosipa Grubeša na usvajanju ovog dokumenta, ministri iz SDA tražili da se odgodi izjašnjavanje, "radi dodatnog usaglašavanja".

Odgađanjem usvajanja Strategije nisu stvoreni uslovi da EU nastavi da prenosi IPA sredstva BiH iz druge tranše namijenjene za smanjenje broja neriješenih predmeta ratnih zločina, kojima se finansira dodatno osoblje u pravosuđu na predmetima ratnih zločina.

Na radno - konsultativnom sastanku, koji je održan polovinom maja u Banjaluci, ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović, resorni federalni ministar Mato Јozić i predstavnici Delegacije EU u BiH, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Ministarstva pravde BiH usaglasili su tekst Strategije za reformu sektora pravde za period 2014-2018. godina.

DŽevad Galijašević, ekspert za borbu protiv terorizma koji se godinama zalaže za procesuiranje ratnih zločina, posebno onih koje su počinili mudžahedini tokom rata u BiH, ocijenio je da SDA, na čelu sa svojim predsjednikom Bakirom Izetbegovićem, namjerno na svaki mogući način opstruiše rad na predmetima raznih zločina.

- Oni to rade namjerno sa jasnim ciljem da zaštite zločince iz svojih redova, ali i one koji su po njihovom nalogu ili u dogovoru sa njima vršili ili zataškavali najstrašnije ratne zločine tokom rata u BiH, poput Šefika DŽaferovića i Šemsudina Mehmedovića - upozorio je Galijašević.

On naglašava da rukovodstvo SDA, iako je tekst Strategije za reformu sektora pravde u BiH već usaglašen, tražeći dodatno usaglašavanje, nastoji da "kupi" vrijeme za osmišljavanje "izlazne strategije" ako zahtjevi Republike Srpske kada je riječ o pravosuđu, budu prihvaćeni.

- Procesuiranje svih koji su činili zločine nad Srbima jedan je od četiri zahtjeva koje je rukovodstvo Srpske, koje predvodi predsjednik Milorad Dodik, postavilo kao uslov za neodržavanje najavljenog referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH. Ako bi taj zahtjev bio prihvaćen, a Strategija usvojena u dogovorenom obliku, SDA i zločinci iz njenih redova našli bi se u velikom problemu - ističe Galijašević.

On je naglasio da je zbog toga veoma važno pratiti naredne poteze SDA o ovom pitanju i pozvao i predstavnike međunarodne zajednice da svojim autoritetom utiču na bošnjačke političke lidere da se konačno suoče sa zločincima iz "svojih redova".

- Samo se pravednim procesuiranjem svih koji su činili ratne zločine može doći do mirne budućnosti naroda koji žive na ovim prostorima. Mnogima su "puna usta" priče o pomirenju i suočavanju sa prošlošću, ali se malo toga konkretno radi. To se mora promijeniti, a posebno u sadašnjim okolnostima ozbiljnih prijetnji od ektremista poput onih iz "Islamske države", kojima je BiH odavno na meti - zaključio je Galijašević.