latinica  ћирилица
31/07/2015 |  20:59 | Autor: TANЈUG

"Oluja-zločin koji traje" - foto izložba u Novom Sadu

Izložba fotografija "Oluja-zločin koji traje", potresno svjedočenje o najvećem egzodusu u Evropi u 20. vijeku, biće otvorena u Novom Sadu 3. avgusta, u organizaciji Foto asocijacije Vojvodine i uz podršku Grada, najavljeno je danas iz Informativne služba kabineta gradonačelnika.

Izložba radova najeminentnijih srpskih fotoreportera biće otvorena u 18 sati na Trgu slobode, povodom 20. godišnjice akcije "Oluje", tog, kako se navodi u saopštenju, nezapamćenog zločina u kojem je brutalno ubijeno više od 2.300 Srba, mahom civila, više od 250.000 proterano sa svojih vjekovnih ognjišta a više od 25.000 njihovih kuća spaljeno i razoreno.

Posjetioci izložbe će, na 26 velikih panoa moći da vide fotografije Tomislava Peterneka (NIN), Ranka Ćukovića (Rojters), Јaroslava Papa (Dnevnik, Tanjug), Martina Candira (Dnevnik), Darka Dozeta (Večernje novosti), Željka Sinobada (Politika), Zorana Јovanovića-Mačka ((Večernje novosti) i drugih.

"Na ovaj način želimo da podsjetima na jedno strašno stradanje našeg naroda, koje prečesto pokušavaju da prekriju velom zaborava, ali i da upozorimo da se tako nešto više nikada nikome ne ponovi“, izjavio je Dozet, jedan od autora i predsjednik Foto asocijacije Vojvodine.

Grad Novi Sad poziva Novosađane da posjete tu izložbu, koja će na centralnom gradskom trgu biti otvorena tri dana, a potom bi trebalo da bude postavljena i u više drugih gradova u Vojvodini.