latinica  ћирилица
01/08/2015 |  15:53 | Autor: TANЈUG

Desetine mejlova Klintonove cenzurisano iz bezbjednosti

Na desetine mejlova koji su se nalazili na privatnom serveru Hilari Klinton, cenzurisano je iz bezbjednosnih razloga, pokazuje najnovija grupa mejlova objavljena u petak.

U 2.206 stranica mejlova, vlada je cenzurisala dijelove u cilju zaštite državne bezbjednosti najmanje 64 puta u 37 poruka.

Klintova je izjavila da nikada nije slala povjerljive informacije sa svog privatnog mejl servera, prenio je AP.

Stejt department je do sad objavio oko 12 odsto od 55.000 stranica koje je Klintonova predala njihovim advokatima početkom godine.

Njena odluka da ne koristi mejl nalog Stejt departmenta, dok je bila na mjestu državnog sekretara, postala je politički problem za Klintonovu, kao predsjedničkog kandidata Demokratske stranke, gdje republikanci nastoje da je prikažu kao nepouzdanu i spremnu da prekrši pravila, navela je američka agencija.

Tu je takođe i pitanje povjerljivih informacija koje su se našle u njenom neobezbjeđenom mejl sistemu.

U dopisu generalnog inspektorata obavještajne zajednice se navodi da je ta kancelarija pronašla četiri mejla sa povjerljivim informacijama tokom pregleda uzorka od 40 mejlova koje je dostavila Klintonova.

Te četiri poruke nisu označene kao povjerljive, ali je to trebalo da bude učinjeno, jer su sadržavale povjerljive informacije u trenutku kad su poslate, navodi se u dopisu.

U mejlovima koji su objavljeni u petak, postoji nekoliko kontroverznih, poput poruka bivšeg savjetnika Klintonove za nacionalnu bezbjednost Sendija Bergera oko načina da se izvrši pritisak na izraelskog predsjednika Benjamina Netanijahua u pregovorima sa Palestincima.

Klintonova, koja je vodeći demokratski kandidat za predsjedničku trku 2016. godine, suočena je sa kritikama da je isključivo privatni mejl koristila za službenu prepisku u periodu od 2009. do 2013. godine, kada je bila na funkciji državnog sekretara SAD.

Ona je u decembru predala oko 30.000 mejlova u štampanoj formi Stejt departmentu, čiji je tim radio na njihovoj digitalizaciji i provjeri od marta, kako bi eventualno povjerljive ili osjetljive informacije bile zatamnjene.