latinica  ћирилица
01/08/2015 |  16:35 | Autor: RTRS

Za zločine u Mrkonjić Gradu još niko nije odgovarao (VIDEO)

Stanovnici Mrkonjić Grada obilježili su 23-godišnjicu formiranja 11. mrkonjićke lake pješadijske brigade služenjem parastosa za sve poginule borce u Otadžbinsko odbrambenom ratu i polaganjem cvijeća na spomen-obilježje masovne grobnice i na centralni spomenik poginulim borcima.
Stradanje srpskih boraca iz Mrkonjić Grada - Foto: Screenshot
Stradanje srpskih boraca iz Mrkonjić GradaFoto: Screenshot

Bila je to prilika da se Mrkonjićani prisjete i stradanja 364 civila i zarobljena vojnika za vrijeme okupacije njihovog grada od Oružanih snaga države Hrvatske i HVO za vrijeme hrvatske vojne operacije Oluja.

Nikola Udovičić sjeća se razaranja Mrkonjić Grada i stradanja nedužnog srpskog stanovništva. Tog 10. oktobra, 1995. godine, zarobljen je i proveo je šest i po mjeseci u logoru u Mostaru.

Bivši borac 11. mrkonjićke brigade, Ilija Јovandić, ističe da niko nije odgovarao za te zločine. "Kao da se to nije desilo... Pobili naš narod ovdje", kaže Јovandić.

Neprocesuiranje odgovornih za ratne zločine u Mrkonjić Gradu razlog je i što opština Mrkonjić Grad još nije podnijela tužbu protiv Hrvatske za nadoknadu materijalne štete od 680 miliona maraka, iako to već godinama najavljuje.

"To je ono što nas zaustavlja u svakoj daljnoj tužbi", kaže načelnica opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić.

Povodom 23-godišnjice formiranja 11. mkronjićke brigade u kapeli Svetog Maraka služen je parastos za sve poginule borce, a potom su na spomen-obilježje masovne grobnice i centralni spomenik poginulim borcima položeni vijenci.