latinica  ћирилица
24/08/2015 |  17:44 | Autor: SRNA

Djeca sa Kosova u posjeti Modriči

Učenici i nastavnici Osnovne škole "Braća Aksić" iz Lipljana sa Kosova, koji u okviru projekta "Spojimo djecu Kosmeta i Republike Srpske" borave u sedmodnevnoj posjeti Republici Srpskoj, bili su danas u jednodnevnoj posjeti Modriči.
Modriča - posjeta djece sa Kosova - Foto: SRNA
Modriča - posjeta djece sa KosovaFoto: SRNA

 Za 37 učenika i dva nastavnika iz Lipljanja i njihove domaćine iz Šamca jutros je organizvan svečani prijem u prostorijama modričke Osnovne škole "Sutjeska", nakon čega su posjetili manastir Duga Njiva na Trebavi kod Modriče.

Potom je organizovan ručak i druženje domaćina iz Modriče i Šamca sa gostima sa Kosova u Sportsko-rekreativnom centru Riječani Gornji kod Modriče.

Načelnik opštine Modriča Mladen Krekić poželio je dobrodošlicu gostima sa Kosova i Metohije. "Zbog velike tragedije koja se desila u jednoj porodici u Modriči, u kojoj je smrtno stradala djevojčica od tri godine, ne možemo pokazati radost sa kojom smo očekivali vaš dolazak u naš grad", rekao je Krekić na prijemu u Osnovnoj školi "Sutjeska".

Psiholog u OŠ "Braća Aksić" iz Lipljana Danijela Јaćimović navela je da je u Prijedor, Gradišku, Laktaše, Bijeljinu i Šamac došlo 300 djece i 20 profesora, nastavnika i sveštenika sa juga Kosova i Metohije. "Djeci iz Lipljana domaćini su njihovi vršnjaci iz Šamca" rekla je Јaćimovićeva.

Ona je naglasila da su djeca zadovoljna gostoprimstvom i da domaćini i rukovodstvo opštine Šamac čine sve da boravak bude ugodan.

Јaćimovićeva je napomenula da su djeca uzbuđenja i da ima i onih kojima je ovo prva ekskurzija u drugu zemlju, te napomenula da je Lipljan multietnička sredina u kojoj su srpska djeca, njihovi roditelji i nastavnici svakodnevno izloženi raznim pritiscima.

"Trudimo se da, uprkos tim pritiscima, ulepšamo i olakšamo sebi boravak u Lipljanu. Školski prostor i porta Srpske pravoslavne crkve u Lipljanu jedini su bezbedan prostor u kome se školska djeca mogu družiti", istakla je Јaćimovićeva.

Učenica osmog razreda Krisitna Vasić kaže da je upoznala mnogo djece i da je uvjerena da će sa većinom nastaviti prijateljstvo i nakon odlaska iz Republike Srpske, a budući srednjoškolac Momir Kapetanović očekuje da će druženje sa vršnjacima iz Šamca i Modriče biti nastavljeno u Lipljanu, u uzvrtnoj posjeti kojoj se nada.

Član Odbora iz Šamca za doček djece sa Kosova Lazar Blagojević kaže da se ova opština pridružila drugim sredinama u Republici Srpskoj, u kojima Odbor za pomoć Srbima sa Kosova i Metohije već četvrtu godinu provodi projekat "Spojimo djecu Kosmeta i Republike Srpske", te je podsjetio da su Šamac i Lipljan bratske opštine.