latinica  ћирилица
25/08/2015 |  07:56 | Autor: Agencije

Migranti autobusima odlaze ka granici s Mađarskom

Veliki talas migranata u posljednja dva dana prolazi kroz Srbiju. Oni koji dođu do Beograda, nastavljaju dalje na sjever zemlje. Za Kanjižu i Suboticu samo juče otišlo je 3000 ljudi u 65 vanrednih i redovnih autobusa.
Migranti autobusima odlaze ka granici s Mađarskom - Foto: RTS
Migranti autobusima odlaze ka granici s MađarskomFoto: RTS

Na desetine autobusa s migrantima krenulo je sinoć od Preševa preko Beograda ka Kanjiži. Vanrednim i redovnim linijama odlaze u pograničnu zonu, gdje će pokušati da pređu granicu sa Mađarskom.

Nova grupa migranata stigla u selo Miratovac, odakle idu u Prihvatni centar u Preševu. Očekuje se da oni koji su došli tokom vikenda do srijede uveče napuste Srbiju.

Djelimično otvorena makedonska granica u Srbiju je, samo tokom jedne noći, dovela 7.000 izbjeglica sa Bliskog istoka.

Agencije prenose da je sinoć oko hiljadu izbjeglica uspjelo da iz Srbije uđe u Mađarsku.

Oni su prešli u tu zemlju nekoliko dana prije nego što je Mađarska uspjela da završi zid koji gradi da bi spriječila ulazak migranata. Kako je najavljeno, zid, visok četiri metra i dug 175 kilometara, biće gotov 31. avgusta.

Grupa u kojoj su najbrojniji Sirijci stigla je do prelaza koji još nije zatvoren zidom, a mađarska policija ih je ispratila do obližnjeg centra za registrovanje. Većina izbjeglica ih je rekla da je došla direktno sa granice Makedonije i Grčke.

Uhapšen državljanin Srbije zbog krijumčarenja migranata

Mađarska policija uhapsila je i odredila pritvor državljaninu Srbije zbog krijumčarenja 30 ilegalnih migranata iz Sirije, saopštila je mađarska policija, prenosi Tanjug.

U saopštenju je precizirano da su na auto-putu u okolini naselja Domasek, u pograničnoj Županiji Čongrad, juče oko 5 i 40 zaustavljena dva vozila. U jednom minibusu je otkriveno 30 ilegalnih migranata iz Sirije koji su namjeravali da se domognu Austrije.

Vozač tog vozila, 26-ogodišnji državljanin Srbije pokušao je da pobjegne, ali ga je policija uhapsila i pokrenula protiv njega postupak zbog krijumčarenja ljudi. U drugom vozilu se nalazio njegov pomagač, koji je išao u pratnji minibusa.

Na teritoriji ove pogranične županije juče je otkriveno ukupno 1.930 ilegalnih migranata, među kojima i 309-oro djece.

Najveća grupa otkrivena je u okolini Segedina nešto poslije 23 časa, a u njoj se nalazila čak 354 ilegalna migranta iz više zemalja Azije i Afrike.

Na teritoriji cijele Mađarske juče su otkrivena 2.093 nova ilegalna migranta, što je najviša cifra u posljednjih mjesec dana.