latinica  ћирилица
25/08/2015 |  08:49 | Autor: TANЈUG

Linta: Nedopustivo rehabilitovanje ustaškog pokreta

Koalicija udruženja izbjeglica osudila je nastojanje grupe hrvatskih građana da se u službenu upotrebu Vojske Hrvatske uvede fašistički pozdrav "Za dom spremni" i zatražila od Evropske unije da pošalje jasnu poruku da je pokušaj rehabilitacije ustaškog pokreta i zločinačke NDH nedopustivo.
Miodrag Linta - Foto: Novosti.rs
Miodrag LintaFoto: Novosti.rs

"Ovo je još jedan u nizu primjera koji potvrđuju da je hrvatsko društvo zadojeno netrpeljivošću i mržnjom perma svemu što je srpsko", istakao je predsjednik Koalicije Miodrag Linta.

Prema njegovim riječima, očito je da grupe i pojedinci u hrvatskom društvu smatraju da je konačno došao trenutak da se javno kaže da je današnja hrvatska država natavak zločinačke Nezavisne države Hrvatske i da je došlo vrijeme da se na javnoj sceni te zemlje ustaški zlikovci tretiraju kao borci za slobodu hrvatskog naroda.

"To je i pokušaj realizacije ideje prvog hrvatskog predsjednika Franja Tuđmana koji je na prvom saboru HDZ-a, uoči prvih višestranačkih izbora 1990., rekao da je NDH istorijski izraz hrvatskog naroda za svojom državom", rekao je Linta.

Grupa hrvatskih građana zatražila je od predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i predsjednika HDZ-a Tomislava Kramarka da se u službenu upotrebu u hrvatskim oružanim snagama uvede fašistički pozdrav "Za dom spremni", prenijela je Hina.

Oni su zatražili da se izmijeni zakon o hrvatskoj vojsci, kako bi se pozdrav "Za dom spremni" uveo u službenu vojnu upotrebu.
Organizatori tvrde da je peticiju, koja je potpisivana putem Interneta, potpisalo 3.200 osoba.

Potpisnici peticije tvrde da je pozdrav "Za dom spremni", koji je za vrijeme Drugog svetskog rata bio službeni pozdrav ustaškog pokreta, zapravo "starohrvatski pozdrav".