latinica  ћирилица
25/08/2015 |  09:42 | Autor: SRNA

Kesić: Američki pritisci na Srbiju biće nastavljeni

Politički analitičar Obrad Kesić ocijenio je da je Srbija uspjela gotovo nemoguće - da vodi izbalansiranu spoljnu politiku što ne znači da pritisci na nju, prvenstveno iz Vašingtona, neće biti nastavljeni.

On je povodom najavljenog prisustva Alaksandra Vučića samitu lidera u Njujorku 29. septembra i eventualnom reagovanju iz Moskve na to rekao da je Srbija jasno stavila do znanja i Moskvi i Vašingtonu šta su njeni prioriteti.

"Srbija je jasno stavila do znanja da su evropske integracije prioritet sa čime je Vašington zadovoljan. Sa druge strane, Moskva je pokazala razumijevanje za to, ali je postavila crvene linije - uvođenje ekonomskih sankcija Ruskoj Federaciji i ulazak u NATO - i Srbija se toga drži", rekao je Kesić za "Blic".

Govoreći o novim uslovima za Srbiju sa kojim bi američki potpredsjednik DŽozef Bajden mogao izaći pred Vučića u septembru, Kesić objašnjava da je cijeli odnos SAD izgrađen na uslovljavanju.

"Vašington će nastaviti da pritiska, a samo je pitanje kakav će biti intenzitet tog pritiska", zaključio je Kesić, koji je šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu.