latinica  ћирилица
25/08/2015 |  11:29 | Autor: SRNA

Dačić: Uništavanje srpske baštine je ratni zločin

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić uvjeren je da Srbija može diplomatskim putem i aktiviranjem što više zemalja na srpskoj strani da spriječi učlanjenje /samoproglašenog/ Kosova u Unesko, o čemu će se odlučivati u novembru.
Ivica Dačić (Foto: Oksana Toskić) - Foto: TANЈUG
Ivica Dačić (Foto: Oksana Toskić)Foto: TANЈUG

Komentarišući izjavu direktora Uneska Irine Bokove da je uništavanje drevnog grada Palmire, koji je pod zaštitom te organizacije, ratni zločin, Dačić je naveo da je upravo o tome govorio ovih dana u Savjetu bezbjednosti predstavljajući u kakvom je stanju srpska kulturna baština na Kosmetu i kakve joj opasnosti prijete.

- Znači, kada "Islamska država" uništava ono što je pod zaštitom Uneska, onda je to ratni zločin, a kada Kosovo uništava spomenike koji su srpska kulturna baština i svjetska kulturna baština, onda za to treba da dobije nagradu - da postane član Uneska - ukazao je Dačić.

On je rekao da je sve to zločin prema srpskom kulturnom nasljeđu i nikako nije u skladu sa briselskim dogovorom kako to želi da predstavi zamjenik premijera /samoproglašenog/ Kosova Hašim Tači, prenose beogradski mediji.

- Hašim Tači to sve koristi kao pokušaj da na "mala vrata", bez saglasnosti Srbije, zloupotrijebi ono o čemu smo razgovarali i što smo se dogovarali u Briselu. O ovome u Briselu nikada nije razgovarano, tema srpskog kulturnog nasljeđa tek treba da bude tema dnevnog reda. Bez ikakvog dogovora u Briselu, oni su podnijeli zahtjev za prijem. To je izvrdavanje dogovora - naglasio je šef srpske diplomatije.