latinica  ћирилица
25/08/2015 |  11:32 | Autor: SRNA

Kitarović: "Za dom spremni" je provokacija

Predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar - Kitarović odbacuje peticiju da se ustaški pozdrav "Za dom spremni" uvede u Vojsku Hrvatske.

- Inicijativa je neozbiljna, neprihvatljiva i na nivou provokacije - saopšteno je iz kancelarije Kolinde Grabar Kitarović

Potpisnici peticije za uvođenje pozdrava "Za dom spremni" u službenu upotrebu u Oružanim snagama Hrvatske zatražili su od Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka da predlože izmjene Zakona o hrvatskoj vojsci kako bi se taj pozdrav uveo u službenu vojnu upotrebu.

Organizatori peticije, koja je provedena putem interneta, tvrde da je 3.200 osoba stavilo svoj potpis, a među njima su i akademik Јosip Pečarić, pomoćni biskup zagrebački Valentin Pozaić, sisački biskup Vlado Košić, fudbaler Јosip Šimunić, akademik Stanko Popović...

Predsjednik Koalicije izbjeglica Miodrag Linta smatra da je inicijativa da se ustaški pozdrav "Za dom spremni" uvede kao pozdrav Oružanih snaga Hrvatske još jedan dokaz da je hrvatsko društvo zadojeno fašizmom i da je antisrpska kampanja eskalirala od ulaska Hrvatske u EU.