latinica  ћирилица
25/08/2015 |  12:31 | Autor: SRNA

Devenport: Zaštita manjina jedna od osnovnih vrijednosti EU

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport rekao je da je zaštita manjina jedna od osnovnih vrijednosti EU i da je Evropska komisija uvjerena da će Hrvatska poštovati svoje nacionalne i međunarodne obaveze.
Majkl Devenport (foto: Medija centar Beograd) -
Majkl Devenport (foto: Medija centar Beograd)

Devenport je, govoreći o problemu dvojezičnosti u Hrvatskoj, rekao da je diskriminacija po osnovu pripadnosti nacionalnoj manjini izričito zabranjena u Povelji o osnovnim pravima EU koja se primjenjuje kad god se sprovodi zakonodavstvo EU.

"Komisija se stara da se prilikom primjene zakona EU poštuju osnovna prava i princip zabrane diskriminacije", rekao je Devenport.

On je istakao da poštovanje jezičke i kulturne raznolikosti predstavlja jedan od kamena temeljaca EU propisan članom 3 Ugovora o EU, prenose beogradski mediji.

"Iako nacionalne politike o jeziku, uključujući dvojezične javne natpise, ostaju u nadležnosti svake države članice pojedinačno, Komisija je uvjerena da će hrvatske vlasti poštovati svoje nacionalne i međunarodne obaveze, a posebno Okvirnu konvenciju Savjeta Evrope za zaštitu nacionalnih manjina i evropsku Povelju o regionalnim i manjinskim jezicima, koje je ona ratifikovala", istakao je Devenport.