latinica  ћирилица
25/08/2015 |  13:16 | Autor: SRNA

Božović: Sramna odluka o produženju pritvora Ivanoviću

Zamjenik predsjednika Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Ksenija Božović kaže da je odluka o produžetku pritvora lideru SDP-a Oliveru Ivanoviću razočaravajuća i sramna, te da očekuje da će o ovom slučaju biti riječi tokom današnjih briselskih razgovora premijera Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima prištinskih vlasti.

"Sada očekujemo od premijera Aleksandra Vučića da danas u Briselu razgovara o slučaju `Ivanović`", rekla je Božovićeva.

Božovićeva, koja je i predsjednik Skupštine opštine sjeverna Kosovska Mitrovica, najavljuje da će u tom svojstvu pokrenuti inicijativu i zatražiti od predsjednika deset skupština opština sa srpskom većinom zakazivanje zajedničke sjednice.

"To ću uraditi danas i nadam se da će inicijativa naići na razumevanje i da ćemo vrlo brzo imati tu sednicu", kaže ona.

Božovićeva dodaje da je zdravstveno stanje Olivera Ivanovića ponovo ugroženo jer je razočaran zbog jučerašnje odluke o ponovnom produženju pritvora.

"Ne postoje zakonski razlozi za dalje trajanje pritvora Oliveru Ivanoviću", rekao je Srni Ivanovićev advokat Ljubomir Pantović.

On je dodao da ne postoje stvarni razlozi za dalje trajanje pritvora Ivanoviću i da sud prilikom svakog produženja pritvora samo parafrazira zakonski tekst osnova za pritvor, bez navođenja konkretnih okolnosti.

"Zakonski razlozi za dalje trajanje pritvora ne postoje i odavno je bilo vreme da sudski pritvor bude zamenjen nekom od blažih mera", kaže Pantović.

"Pritvor Ivanoviću produžen je do 27. oktobra, a rešenje o produženju pritvora je, suprotno zakonu, doneo član sudskog veća Osnovnog suda, a ne predsednik veća, kako to zakon izričito nalaže", navodi Pantović.

On pojašnjava da Zakon o krivičnom postupku Kosova imperativno nalaže da u toku glavnog pretresa sudski pritvor protiv okrivljenog jedino i isključivo može produžiti predsjednik sudskog vijeća.

"Uložili smo žalbu Apelacionom sudu u Prištini, sada sa razlogom više, jer je rešenje o produženju pritvora doneo nenadležni sudija i ne može da opstane", kaže Pantović.

Ivanović je uhapšen 26. januara prošle godine, a optužnica ga tereti da je tokom 1999. i 2000. godine u Kosovskoj Mitrovici, navodno, počinio više krivičnih djela, uključujući i ratni zločin.