latinica  ћирилица
25/08/2015 |  13:44 | Autor: SRNA

Vučić: Balkanu je potrebna stabilnost

Najvažniji cilj svih učesnika predstojećeg samita o zapadnom Balkanu u Beču mora biti politička i privredna stabilnost regiona, poručio je premijer Srbije Aleksandar Vučić.
Aleksandar Vučić - Foto: TANЈUG
Aleksandar VučićFoto: TANЈUG

"Za to je Srbiji i drugim zemljama regiona potrebna politička podrška. Mi želimo da ponovo budemo na putu rasta. To je za nas važno, a ne nekakve nacionalističke igrice, koje neki žele da igraju", rekao je Vučić za njemački dnevnik "Handelsblat".

Odgovarajući na pitanje da li se njemačka vlada do sada malo brinula za Srbiju i Balkan, Vučić odgovara da je upravo obrnuto - da nijedna vlada zemalja EU regionu ne poklanja tako puno pažnje kao vlada u Berlinu.

Govoreći o problemu migranata koji preko teritorije Srbije pokušavaju da se domognu Zapadne Evrope, Vučić je ukazao na potrebu evropskog rješenja tog problema.

"Prema izbeglicama se dobro ponašamo. Dajemo sve od sebe. Migranti su zadovoljni odnosom prema njima u Srbiji, ali problem ne možemo mi da rešimo", rekao je Vučić, dodajući da svi u Evropi moraju tijesno sarađivati.

Premijer Srbije rekao je da se u Beogradu gradi prihvatni centar za oko 1.000 migranata, da postoji i centar u južnoj Srbiji, a izgrađuje se i jedan novi, na sjeveru Srbije.

Na konstataciju da mnogi migranti dolaze bez papira, Vučić kaže da mnogi tek u Srbiji prvi put budu registrovani, prenose beogradski mediji.

"Oni iz Grčke, preko Makedonije, dolaze do nas bez ikakvih papira", rekao je Vučić.

Komentarišući podizanje ograde kojom Mađarska pokušava da zaustavi talas izbjeglica, premijer Srbije je rekao da su odnosi Beograda i Budimpešte dobri, ali da u vezi sa tim pitanjem nema saglasnosti.

"Podizati žice - to ne može rešiti nijedan jedini problem u Evropi. Migranti će jednostavno naći drugi put ka Zapadnoj Evropi. Podizanje žice u Mađarskoj, nažalost, podseća na prošlost u istočnoj Evropi", rekao je Vučić.