latinica  ћирилица
26/08/2015 |  09:00 | Autor: TANЈUG

Јužna Koreja spremna da razmotri ukidanje sankcija Pjongjangu

Јužna Koreja je spremna da razgovara o zahtjevu Sjeverne Koreje za podizanje sankcija uvedenih 2010. poslije pomorskog napada, saopšteno je danas u Seulu, dan kasnije pošto su dvije zemlje postigle dogovor kojim stavlja tačka na tenzije na Korejskom poluostrvu.
Јužna i Sjevrena Koreja (foto: stratfor.com) -
Јužna i Sjevrena Koreja (foto: stratfor.com)

Seul se priprema da otvori novi kanal za dijalog sa Sjeverom poslije postizanja jučerašnjeg sporazuma, u koje je Pjongjang izrazio žaljenje zbog nedavnog incidenta s minama u kome su ranjena dva južnokorejska vojnika, a Јug je pristao da zaustavi emitovanje anti-sjevernokorejsku propagandu preko zvučnika na granici dvije zemlje.

U sporazumu postignutom sinoć, neposredno poslije ponoći, dvije strane su se obavezale da će održati razgovore da bi razmotrile niz pitanja u cilju unapređenju odnosa.

"Kada pregovori budu krenuli, mislimo da će pitanje od 24. maja biti pokrenuto od strane Sjevera kome je to u interesu i mislimo da može da se to riješi, kroz dijalog", izjavio je portparol južnokoreskog ministarstva za ujedinjene Đeong Đun-hi na brifing za novinare, prenijela je agencija Rojters.

Đeonga je mislio na 24. maj 2010. godine, kada je Јužna Koreja uvela sankcije kojom "odsekla", u velikoj mjeri, razmjenu sa Sjeverom, uključujući turizam, trgovinu i privatnu pomoć, pošto je Pjongjang okrivljen za ispaljivanje torpeda i potapanje ratnog broda "Čeonan" u Јužnom kineskom moru, kada je ubijeno 46 južnikorejskih mornara.

Uzorci eksploziva pronadeni u olupini "Čeonana" bili su identični sastavu torpeda koje koristi Sjeverna Koreja.

Pjongjang je negirao bilo kakvu umešanost u napadu od 26. marta 2010. i zatražio ukidanje sankcija prije nego što bi bilo kakvi pregovora, mogli da počnu.

Јužna Koreja je zatražila izvinjenje od Sjevera kao preduslov za ukidanje sankcija, ali izgleda da je Seul popustio krajem prošle godine, zbog rasta raspoloženja u korist ponovnog povezivanja sa Sjeverom.