latinica  ћирилица
26/08/2015 |  10:34 | Autor: TANЈUG

Turska: Vladajućoj AKP nedostaju glasovi za jednopartijsku vladu

Vladajućoj Partiji pravde i razvoja (AKP) turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana nedostaju glasovi da bi formirala jednopartijsku vladu, pokazuju danas saopšteni rezultati najnovije ankete uoči prijevremenih izbora u novembru.
Redžep Tajp Erdogan - Foto: arhiv
Redžep Tajp ErdoganFoto: arhiv

AKP je osvojila prošle izbore sa najviše glasova, ali je prvi put za 13 godina vlasti izgubila parlamentarnu apsolutnu većinu i morala je da pokuša da formira koalicionu vladu, a ankete ponovo pokazuju da ima 41,7 odsto glasova, u odnosu na 40,9 odsto na izborima juna ove godine.

Istraživanje agencije Metropol stratedžika pokazuje da glavna opoziciona, sekularna, Republička narodna partija ima 25,5 odsto glasova, nacionalistička Partija nacionalnog pokreta 15,7 odsto, a prokurdska Narodna demokratska partija 14,7 odsto podrške što je rast u odnosu na 13,1 odsto u junu ove godine.

"Izgleda da prijevremeni izbori neće generisati drugačiju političku situaciju od izbora 7. juna", ocijenio je Ozer Sendžar iz agencija Metropol, prenijela je agencija Rojters.

Istraživanje agencija "Metropol" sprovedeno je između 14. i 16. avgusta i uključilo je 2.520 ispitanika.

Turski premijer Ahmet Davutoglu imenovan je juče da formira privremenu vladu pošto su propali koalicioni pregovori za formiranje vlade, poslije junskih izbora i odluke predsjednika da raspiše vanredne izbore 1. novembra.

Davutoglu je započeo rad na formiranju privremenog kabineta uoči izbora, ali dvije opozicione stranke su odbile da se pridruže i Narodna demokratska partija je izrazila sumnju da je njegov poziv bio ozbiljan za sastavljanje zajedničke vlade.