latinica  ћирилица
26/08/2015 |  12:27 | Autor: SRNA

Tramp: Favorit ili pritajeni saradnik Hilari Klinton?

Analitički portali spekulišu o tome da li je Donald Tramp, kandidat za republikansku nominaciju za predsjednika SAD, pritajeni favorit ili samo jedna vrsta "trojanskog konja" u pokušaju obezbjeđivanja sigurne pobjede Hilari Klinton.
Donald Tramp - Foto: Screenshot
Donald TrampFoto: Screenshot

Tramp se odvojio od ostalih potencijalnih republikanskih kandidata za američkog predsjednika na izborima 2016. godine, povećavši svoje vođstvo pred najbližim suparnicima na 32 odsto podrške.

Kako pokazuje anketa "Rojtersa" i "Ipsosa", republikanskim biračima nije zasmetala izjava milijardera Trampa da će deportovati sve ilegalne migrante, kao ni njegove uvrede upućene protivkandidatima.

Tramp ubjedljivo vodi ispred bivšeg guvernera Floride DŽeba Buša, čiju nominaciju podržava 16 odsto republikanaca.

Ekscentrični milijarder najavljuje da će deportovati sve ilegalne migrante i opozvati naredbe koje je izdao sadašnji američki predsjednik Barak Obama o zaštiti imigranata.

"Porodice neće ostati razdvojene, ali svi oni treba da odu", poručuje Tramp u svjetlu podataka da u SAD živi oko 11 miliona ilegalnih migranata.

Tramp ilegalne migrante iz Meksika naziva - kriminalcima i silovateljima.

Najnoviji skandal izbio je na konferenciji za novinare kada je Tramp iz sale izbacio vodećeg latinoameričkog novinara i voditelja Horhea Ramosa sa televizije "Univision", navodi "Independent".

Sukob je počeo kada je Ramos iz prvih redova Trampove konferencije za novinare počeo da napada predsjedničkog kandidata zbog njegovih planova da odbije državljanstvo bebama ilegalnih stranaca rođenih u SAD i da deportuje sve one koji u SAD žive bez dozvole o boravku.

Ubrzo nakon toga, Ramos je ispraćen iz prostorije uz pomoć privatnog obezbjeđenja, a Tramp je na pitanje novinara: "Da li je to bilo primjereno?" odgovorio da je Ramos "vrištao" i remetio red.

Ovi istupi Donalda Trampa izazivaju spekulacije na analitičkim i novinskim portalima kako neki centri u SAD žele da njihov kandidat Hilari Klinton sigurno dobije izbore, a da joj pomažu tako što sa druge strane favorizuju radikalnog kandidata koji svojim stavovima odbija većinu birača u SAD.

Neki portali podsjećaju na kandidaturu DŽona Mekejna, bivšeg visokog oficira vojske SAD, koji je svojim rigidnim stavovima prosto predavao glasove demokrati Baraku Obami.

Tokom te kampanje pojavila se Sara Pejlin kao kandidat za mjesto Mekejnovog potpredsjednika i izazvala niz skandala svojim konzervativnim istupima, a svojom diplomatskom nespretnošću i neznanjem zabavljala mnoge medije u SAD.

Јedan broj analitičkih portala spekuliše da se situacija ponavlja i da Tramp treba da svojim stavovima prosto pomogne Klintonovoj da prevaziđe netrpeljivost djela glasača i postane prva žena na mjestu američkog predsjednika.