latinica  ћирилица
26/08/2015 |  13:05 | Autor: SRNA

Đentiloni odbacio kritike Njemačke i Francuske o izbjegličkoj krizi

Italijanski ministar spoljnih poslova Paolo Đentiloni odbacio je kritike Njemačke i Francuske o izbjegličkoj krizi ocjenivši da Italija izvršava svoju dužnost i čini "mnogo više" od toga.
Paolo Đentiloni - Foto: Screenshot/YouTube
Paolo ĐentiloniFoto: Screenshot/YouTube

"Italija radi što mora, pa čak i mnogo više, spašavajući na desetine hiljada ljudskih života i prihvatajući izbjeglice", izjavio je ministar za italijanski dnevnik "Korijera dela Sera".

On je opisao Italiju kao "pozitivni primjer na međunarodnom nivou".

Njemački kancelar Angela Merkel je u ponedjeljak, 24. avgusta, tokom sastanka sa francuskim predsjednikom Fransoa Olandom zatražila da Grčka i Italija osnuju centre za registrovanje migranata, kao što je dogovoreno u junu.

Međutim, Đentiloni smatra da je "zahtjev upućen Grčkoj i Italiji da ispune svoje obaveze u vezi sa migrantima isto kao tražiti od države pogođene poplavama da ubrza proizvodnju kišobrana".

"Migranti dolaze u Evropu, ne u Italiju, Grčku, Njemačku ili Mađarsku. Kako se stvari odvijaju, postoji opasnost da Šengen bude doveden u pitanje i da se vrate stare granice", smatra Đentiloni.

Kada je riječ o osnivanju centara za registrovanje izbjeglica, ministar je ponovio da prvo treba preispitati sporazume iz Dablina o pravu na azil, koja primoravaju azilante da podnesu svoj zahtjev u prvoj evropskoj zemlji u kojoj su registrovani.