latinica  ћирилица
26/08/2015 |  13:21 | Autor: B92

Vojnici SAD prepravljali obavještajne procjene?

Pentagon istražuje navode da su vojni zvaničnici prepravljali obavještajne procjene o operaciji koju SAD u Iraku izvode protiv ID, piše "Njujork tajms"

Istraga je počela pošto je bar jedan analitičar civilne Obavještajne odbrambene agencije upozorio da postoje dokazi da su pripadnici Centralne komande - nadležne za operaciju protiv ID, pogrešno prerađivali zaključke iz obavještajnih procjena pripremljenih za političare, uključujući predsjednika SAD Baraka Obamu, navodi list.

Detalji tih tvrdnji nisu još poznati kao ni to kada su te procjene mijenjane i za koga je taj analitičar rekao da je odgovoran za prepravljanje.

Zvaničnici koji su zbog povjerljivosti tražili da ostanu anonimni, navode da je istraga usmjerena na to da li su vojni zvaničnici mijenjali zaključke nacrta obavještajnih procjena tokom procesa pregleda pa ih potom predali.

Procjene vezane za rat u Iraku daje više agencija, uključujući DIA, Centralnu obaveštajnu agenciju i druge.

List navodi da su među zvaničnicima zaduženim za nacionalnu bezbjednost uobičajene razlike u mišljenju ali da propisi nalažu da obavještajne procjene "ne smiju biti iskrivljene".

Od analitičara se traži da navedu izvore koji podupiru njihove zaključke i navedu različito stanovište, piše američki list.

Po federalnom zakonu, obavještajni zvaničnici mogu tvrdnje o pogrešnom radu da iznesu generalnom inspektoru obavještajne zajednice, koji postoji od 2011. godine.

Predstavnica generalnog inspektora, DIA i Bijela kuća, odbili su da komentarišu navode iz članka.

Obama je prošlog ljeta odobrio bombardovanje pozicija ID, a približno 3.400 američkih vojnika trenutno u Iraku savjetuje i obučava iračku vojsku.

Bijela kuća, međutim, oklijeva da pošalje ponovo veći broj pješadijske vojske u Irak, po proglašenju "kraja" iračkog rata 2009. godine, navodi list.

List ukazuje da su neki funkcioneri SAD proteklih sedmica davali brojne pozitivne ocjene o napretku vojne operacije protiv sunitske terorističke organizacije ID u javnosti, ali da nedavne obavještajne procjene - uključujući one iz DIA, pružaju trezvenu sliku o tome kako je malo ID oslabljena za proteklu godinu.