latinica  ћирилица
29/08/2015 |  09:53 | Autor: SRNA

Mur: Biće urađena analiza rada Tužilaštva BiH

Šef Misije OEBS-a u BiH DŽonatan Mur izrazio je nadu da će pravosudne institucije u BiH potvrditi opredijeljenost vladavini prava, te u saradnji sa Misijom OEBS-a doprinijeti nastojanjima da bude unaprijeđen rad pravosuđa da bi sve osobe, odgovorne za zločine, bile izvedene pred lice pravde.

Mur je istakao da će izvještaj sudije Kraljevskog suda Engleske DŽoane Korner o radu Tužilaštva BiH biti završen, uprkos tome što joj Tužilaštvo nije dozvolilo analizu rada i pristup predmetima ratnih zločina.

On je istakao da su Visoki sudski i tužilački savjet /VSTS/ BiH i Sud BiH pružili Kornerovoj punu podršku u obavljanju ovog zadatka pod pokroviteljstvom OEBS-a.

"Misija OEBS-a cijeni povjerljivost, tajnost i nepristrasnost postupka kao najvažnije postulate efikasnog pravosudnog sistema. U tom smislu i očekujemo da pravosudne institucije rade sa nama da bi potvrdile svoju opredijeljenost za vladavinu prava u BiH", rekao je Mur za "Glas Srpske".

On je ocijenio da je saradnja Haškog tribunala i Misije OEBS-a u BiH na veoma visokom nivou, da su im aktivnosti usaglašene i imaju zajednički cilj - unaprijeđenje pravosudnog sektora u BiH da bi osobe ogovorne za zločine bile izvedene pred lice pravde.