latinica  ћирилица
29/08/2015 |  09:58 | Autor: SRNA

Stojanović: Kontrola izbjeglica ne garantuje da među njima nema terorista

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za kontrolu službi bezbjednosti Momir Stojanović rekao je da, koliko god bila efikasna kontrola izbjeglica na graničnim prelazima u Grčkoj, Makedoniji i Srbiji, to ne znači da se među njima neće naći i neki međunarodni terorista.
Migranti na granici Srbija - Mađarska - Foto: Beta/AP
Migranti na granici Srbija - MađarskaFoto: Beta/AP

Stojanović kaže da je, čak i uz najbolju organizaciju, teško sprovesti relevantnu bezbjednosnu provjeru migranata koji prolaze kroz Srbiju, te dodaje da Srbija nema bazu podataka za sve pripadnike raznih terorističkih organizacija.

"Da se u terorističkim organizacijama ne vodi računa o konspirativnosti, one bi odavno bile eliminisane", rekao je za "Politiku" Stojanović, bivši direktor Vojnobezbjednosne agencije /VBA/.

On je dodao da terorističke organizacije pružaju podršku drugim teroristima, kako bi se što lakše domogli zapadnih zemalja i da ljudi koji su se borili na strani Islamske države dobijaju uputstva.

"Ako ima terorista koji su se pomešali sa migrantima, oni sigurno pre polaska na put dobijaju instrukcije kada, kome i gde da se jave, kao i kako da sakriju identitet ne skrećući pažnju na sebe", rekao je Stojanović.

On smatra da neki od migranata koji su ušli u Srbiju, a nisu direktno učestvovali u ratu i terorističkim aktivnostima, imaju rođačke veze sa nekima koji su bili u borbama.

Prema njegovim riječima, kada im ponestane novca, lako ih mogu vrbovati teroristi koji se već nalaze u zemljama zapadne Evrope i tada će postati prijetnja za bezbjednost tih zemalja.

Prvi direktor tajne srpske policije BIA Andreja Savić rekao je da je migracija podesna da se među običan narod koji bjeći od rata "instaliraju" i prođu sve granice ratnici "Islamske države".

On je naveo da je Evropa svjesna da aktuelna migracija nije samo geopolitički i ekonomski, već i bezbjednosni problem.