latinica  ћирилица
29/08/2015 |  15:41 | Autor: TANЈUG

Požar kod Studenice pod kontrolom

Požar koji je zahvatio okolinu Ušća kod manastira Studenica za sada je pod kontrolom i na neki način je lokalizovan, izjavio je načelnik Uprave MUP-a za vatrogasno-spasilačke jedinice Goran Nikolić navodeći da je vjetar najveći neprijatelj akcije gašenja.
Požar kod manastira Studenica - Foto: Screenshot
Požar kod manastira StudenicaFoto: Screenshot

Nikolić je rekao da je vatra praktično od jutros zaokružena mehanizacijom, da su napravljeni proseci, sklonjena sva zapaljiva masa i da je buldožer napravio širi put koji bi trebalo da zaustavi širenje požara.

- Ne može da se kaže da je požar u potpunosti lokalizovan dok se ne odbrane ti prosjeci. To bi trebalo možda u toku noći ili sutra da se dogodi, jer čeka se da vatra dođe do prosjeka, da se to odbrani i onda možemo sa sigrunosću tvrditi da je lokalizovan - kaže Nikolić.

Nikolić je rekao da je vatra u nekim dijelovima došla do tih prosjeka i ugašena je, da su malobrojne kuće u dva planinska sela sigurne i zaštićena i da se nada da će gusta šuma biti spasena.

Kako je naveo, požar je za sada pod kontrolom bez obzira što se vrlo često digne u krunu i pravi velike probleme pogotovo kada se pojavi vjetar koji je sada najveći neprijatelj akcije gašenja.

- Nadamo se da neće duvati neki jači vjetar jer bi nam to zadalo velike probleme - rekao je Nikolić navodeći da veliki problem juče i danas pravi dim koji nikako da se podigne.

Zadimljenost, objasnio je Nikolić, pri tlu je veliki problem za ljudstvo i za gašnje požara, ali bez obzira na to napravljeni su prosjeci.

Veliki požar zahvatio je juče u popodnevnim satima naselja Borovac i Zimovnik kod Studenice, a uzrok još nije poznat.