latinica  ћирилица
29/08/2015 |  16:23 | Autor: SRNA

Đurić: Od ponedjeljka prvi koraci u primjeni sporazuma iz Brisela

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić istakao je u razgovoru sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije da postizanje sporazuma u Briselu predstavlja prekretnicu kada je riječ o položaju kosovskih Srba.

On je na sastanku u Beogradu istakao da ta prekretnica podrazumijeva neuporedivo veći stepen odgovornosti za one koji predstavljaju srpski narod na Kosovu i Metohiji.

- Na vama kao srpskim predstavnicima od formiranja zajednice srpskih opština /ZSO/ ležaće najveća odgovornost za sudbinu srpskog naroda i Srbije na Kosovu i Metohiji i to znatno više nego u prethodnom periodu - rekao je Đurić.

Đurić je istakao da će se Srbija truditi da im obezbijedi materijalne i političke uslove za rad, da će stajati iza njih, ali će na njima biti najteži dio - posao na izgradnji ZSO i institucija.

On je naveo da je osnovni cilj sporazuma u Briselu da se uvede normalnost u život Srba na Kosovu i da se stvore uslovi da kroz uređene mehanizme Srbija bude prisutna u toj pokrajini - prenijeli su mediji.

- Postizanjem sporazuma stvoreni su preduslovi da na Kosovu i Metohiji za naš narod sila prava nadvlada nad pravom sile kojom smo bili svjedoci u prethodnih 15 godina - dodao je Đurić.

On je rekao da je došao trenutak da se utvrdi koji su to politički koraci koji će predstavnici Srba preduzimati po pitanju zatočeništva /predsjednika Građanske inicijative SDP/ Olivera Ivanovića.

Đurić je naveo da će se razgovarati i o uvođenju obaveze svih koji se bave Kosovom i Metohijom, a pogotovo funkcionera Srbije i pokrajinskih funkcionera na Kosovu, da odvoje dio primanja za poseban fond Eparhije raško-prizrenske namijenjen za Srbe na Kosovu i Metohiji.

On je dodao da će sa političkim predstavncima Srba razgovarati o tome kako će se u 2016. godini organizovati funkcionisanje srpskih organa na Kosovu i Metohiji.

Sastanku su prisustvovali gradonačelnici 10 opština sa većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji, srpski poslanici, članovi vlade privremenih institucija u Prištini i predstavnici Liste "Srpska".

U PONEDЈELjAK PRVI KORACI U PRIMЈENI BRISELSKIH SPORAZUMA

Prvi koraci na primjeni sporazuma iz Brisela uslijediće već u ponedjeljak, kada će Elektroprivreda Srbije /EPS/ predati kompletnu dokumentaciju za osnivanje kompanije na Kosovu i Metohiji, a Telekom zahtjev za registraciju - rekao je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i dodao sa strane Beograda postoji i volja i spremnost da se svi rokovi ispoštuju.

Đurić je naveo da odmah počinje i izrada statuta Zajednice srpskih opština, koji će uvažiti sva najbolja rješenja, koja postoje u domaćoj i međunarodnoj praksi - prenijeli su beogradski mediji.

- Naš tim danonoćno radi i tako ćemo nastaviti, jer ne smijemo da izgubimo ovaj talas - rekao je Đurić, podsjećajući da je Sporazumom predviđen rok od četiri mjeseca za usaglašavanje statuta ZSO.