latinica  ћирилица
29/08/2015 |  16:31 | Autor: SRNA

Oland, Merkelova i Putin saglasni sa planovima za primirje

Francuska, Njemačka i Rusija podržavaju planove za uspostavljanje potpunog prekida vatre na istoku Ukrajine od 1. septembra, saopšteno je iz francuskog predsjedništva.
OEBS u Ukrajini (© Sputnik/ Mikhail Voskresensky) -
OEBS u Ukrajini (© Sputnik/ Mikhail Voskresensky)

Predstavnici OEBS-a i predstavnici profederalnih snaga saopštili su ranije da su Ukrajina i profederalne snage 26. avgusta postigli saglasnost za okončanje svih kršenja primirja od 1. septembra.

U saopštenju iz kancelarije francuskog predsjednika Fransoa Olanda, navodi se da se on, poslije telefonskog razgovora, takođe saglasio sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom da će biti korisno u narednim sedmicama održati samit sa ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom.

"Lideri snažno podržavaju poziv za potpuni prekid vatre od 1. septembra. Oni su naglasili da je poštovanje prekida vatre neophodno s obzirom na situaciju civila na istoku Ukrajine", ističe se u saopštenju.

Dvije strane su se u februaru saglasile sa uspostavljanjem prekida vatre na istoku Ukrajine, paralelno sa političkim procesom, uključujući i planove za održavanje lokalnih izbora i ustanovljavanje posebnog samoupravnog statusa za regione Donjeck i Lugansk.

Međutim, sporadični sukobi između zaraćenih strana narušavaju postignuti dogovor. Obje strane optužuju jedna drugu za kršenja primirja.