latinica  ћирилица
29/08/2015 |  19:09 | Autor: RTRS

SNSD izabrao potpredsjednike - GO poručio: Nema potrebe za rekonstrukcijom Vlade (VIDEO)

Nebojša Radmanović, Željka Cvijanović, Radovan Višković, Nikola Špirić i Marko Vidaković novi su potpredsjednici SNSD-a. Oni su dobili podršku Glavnog odbora ove stranke koja je danas sjednicu održala u Laktašima.
Milorad Dodik na sjednici Glavnog odbora SNSD-a - Foto: RTRS
Milorad Dodik na sjednici Glavnog odbora SNSD-aFoto: RTRS

Za generalnog sekretara stranke izabran je Luka Petrović, a podršku Glavnog odbora za funkciju predsjednika Političkog savjeta stranke dobio je Slavko Mitrović, dok je Zoran Tegeltija izabran za predsjednika Savjeta za društveno-ekonomska pitanja. Glavni odbor izabrao je i Predsjedništvo stranke koje broji 35 članova.

Samo sat vremena bilo je dovoljno Glavnom odboru SNSD-a da, prema novom Statutu, izabere najuže rukovodstvo stranke. Liderstvo Milorada Dodika potvrđeno je još na Saboru prije četiri mjeseca. Raniji potpredsjednici Nikola Špirić i Radovan Višković ponovo su dobili povjerenje stranke, dok je Željki Cvijanović i Nebojši Radmanoviću povjerena funkcija potpredsjednika. Stranka se rukovodila i regionalnom zastupljenošću. Funkcija potpredsjednika pripala je i Marku Vidakoviću - predstavniku Sarajevsko-romanijske regije.

"Glavni odbor je danas pokazao potpuno jedinstvo stranke u donošenju odluka i konstituisanju tijela", istako je lider SNSD-a.

Glavni odbor izabrao je i Predsjedništvo stranke koje će imati funkciju dosadašnjeg Izvršnog odbora i koje broji 35 članova. Po automatizmu 10 mjesta pripalo je, po funkciji, predsjedniku, potpredsjednicima, generalnom sekretaru, predsjedniku Političkog savjeta, Mladih i Aktiva žena. U rukovodstvu Predsjedništva su i Igor Radojičić, Dragan Lukač, Slobodan Gavranović, Dušanka Majkić i Staša Košarac.

Dodik kaže da je SNSD-e "nakon izbora, koji su za nas bili najteži do sada, dodatno smo konsolidovali našu oranizaciju. U SNSD-u nije bilo, niti sada ima ima nekih dodatnih trzavica. Poštujemo pravo svakog da ima svoj stav i mišljenje, ali SNSD ostaje organizaciono jedinstven".

Među prioritetima stranke su jačanje i stabilizacija pojedinih lokalnih organizacija, uoči predstojećih lokalnih izbora. Na Odboru je konstatovano da je politička situacija u zemlji nejasna i da je Republika Srpska u zajedničkim institucijama izgubila mjesto ravnopravne strane.

"Rad onih koji su sada u Savjetu ministara i Predstavničkom domu, a koji su dio većine, više su podanici politici Bakira Izetbegovića nego što su u interesu RS", kaže Dodik.

On je poručio i da će SNSD odlučno nastaviti sprovođenje politike u okviru koalicije na nivou RS i da će sa koalicionim partnerima nastaviti da jača institucije Srpske. Ponovio je da SNSD nije vodio, niti ima namjeru da vodi razgovore o učešću u Savjetu ministara BiH.

"Podržali smo rad naše poslaničke grupe koja je do sada odsustvovala iz rada sjednica Predstavničkog doma i to je bilo važno, jer smo skrenuli činjenicu koja predstavlja prioritet borbe SNSD-a,a to je da se BiH formira kao pravna država", rekao je lider SNSD-a.

Uprkos komplikovanim odnosima u BiH i prijetnji od centralizacije vlasti, SNSD će, kažu, pronaći način da spriječi prenos nadležnosti.

Glavni odbor ove stranke je podržao i rad Vlade – konstatujući da nema potrebe za njenom rekonstrukcijom, kao i najavljeni referendum o pravosuđu koji je usvojila Narodna skupština.