latinica  ћирилица
29/08/2015 |  19:58 | Autor: RTRS

Humanitarni karakter utakmice Srbija - Slovenija, pomoć za Nikolu Klještana (VIDEO)

Košarkaška utakmica Srbija - Slovenija ima i humanitarni karakter. Dio novca od ulaznica biće odvojen za liječenje mladog košarkaša iz Vlasenice, Nikole Klještana. Nikola je izgubio vid na lijevom oku nakon, naizgled, bezazlene povrede na treningu.
Nikola Klještan - Foto: RTRS
Nikola KlještanFoto: RTRS

U Republici Srpskoj i Srbiji ne postoje adekvatni uslovi za liječenje, zbog čega šesnaestogodišnji Nikola mora na operaciju u Rusiju. Novca nema dovoljno, pa su organizatori košarkaškog meča odlučili da pomognu u njegovom prikupljanju. To što su za njegovo liječenje igrali reprezentativci Srbije i Slovenije, mladom košarkašu mnogo znači.

- Krajem juna ove godine na treningu sam zadobio povredu lijevog oka. U borbi za loptu, prijatelj me udario prstima u oko i došlo je do potpunog gubitka vida na lijevo oko - kaže Nikola.

Prisjeća se Nikola Klještan kobnog dana, kada je zadobio povredu koja je potpuno izmijenila njegov život i život njegove porodice. Skoro dva mjeseca odvojen je od parketa.

- Samim tim što treniram od desete godine sve govori šta mi košarka znači. Sada imam samo jednu želju, a to je da opet vidim na lijevo oko - kaže on.

Informacija iz kliničkih centara u Banjaluci i Beogradu da nije moguće liječenje prekinutog očnog živca, nije bio znak da porodica ustukne. U želji da pomognu najmlađem članu porodice, saznali su da je jedino rješenje operacija u Rusiji.

- Igrom slučajeva naišli smo na profesora u Srbiji koji nam je predložio da idemo u Rusiju. Јer je jedan Nikolin, kolega košarakaš, imao istu povredu tako da smo preko njega stigli do informacija za Rusiju. Nikola je 11. oktobra zakazan za operaciju, za koju je potrebno 15 hiljada maraka - kaže Nikolina sestra Biljana.

Ovaj iznos potreban je za jedan odlazak na rusku kliniku "Aloplant", a nije poznato koliko će tretmana biti potrebno da bi se Nikoli vratio vid. Svoju humanost za nepuni mjesec, pokazali su mnogi.

Radika Perendić, trener u KK "Vlasenica" iz Vlasenice, kaže da je akciju podržalo i ministarstvo porodice, omladine i sporta.

Za porodicu Klještan postoji samo jedna želja – da se Nikoli vrati vid i da ponovo normalno živi. Reprezentativci Srbije i Slovenije, taj cilj učiniće mnogo bližim.