latinica  ћирилица
29/08/2015 |  21:14 | Autor: SRNA

EU: Saglasnost o jačanju bezbjednosti na željeznicama

Evropski ministri unutrašnjih poslova i saobraćaja danas su se u Parizu saglasili o pojačanju bezbjednosti na željeznicama, posebno na međunarodnim linijama, a od Evropske komisije je zatraženo da izmijeni pravila Šengenske zone.

- Odlučni smo da pojačamo saradnju radi sprečavanja, otkrića i bolje borbe protiv radikalizovanih pojedinaca koji bi možda željeli da izvrše nasilne činove na tlu EU - navodi se u zajedničkom saopštenju koje je pročitao francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kazenev.

On je iznio četiri ključne mjere, koje se kreću od dodatnih kontrola identiteta i prtljaga na vozovima i stanicama.

Usljed zabrinutosti zbog bezbjednosnih prijetnji i ilegalne imigracije, pojedine evropske vlade razmatraju izmjene regulativa Šengenske zone.

Međutim, Evropska komisija insistira na tome da ne postoji potreba za izmjenu regulativa, bilo zbog poboljšanja bezbjednosti ili kontrole migracije.

- Pozivamo Evropsku komisiju da obradi određene regulative Šengenskog sporazuma kojim se omogućavaju kontrole gdje i kada to bude neophodno - dodao je Kazenev, ne objavljujući druge detalje.

U brzom vozu u Francuskoj prije sedam dana osujećen je teroristički napad.

Francusko tužilaštvo optužilo je Marokanca Ajuba el Hazanija zbog incidenta tokom kojeg je on navodno ušao u vagon voza na liniji između Amsterdama i Pariza naoružan "kalašnjikovim", 270 metaka i pištoljem "luger".

Napad je onemogućilo nekoliko francuskih putnika, dvojica Amerikanaca i Britanac.