latinica  ћирилица
29/08/2015 |  21:46 | Autor: RTRS

Pomoć iz Fonda solidarnosti za Šamac, Modriču i Vukosavlje (VIDEO)

Fond solidarnosti za obnovu Srpske isplatio je dodatnih pet miliona maraka opštinama i gradovima koji su u prošlogodišnjim majskim poplavama pretrpjeli veliku materijalnu štetu. Sredstva su isplaćena 41 lokalnoj zajednici za nadoknadu materijalnih troškova nastalih tokom saniranja posljedica poplava.
Šamac pod vodom (arhiv) - Foto: RTRS
Šamac pod vodom (arhiv)Foto: RTRS

Katastrofalne poplave su Šamcu pričinile direktnu štetu od 100 miliona maraka, dok je indirektna šteta mnogo veća. Sredstva Fonda solidarnosti od 724 hiljade maraka biće utrošena za stabilizaciju budžeta i isplatu dugovanja dobavljačima koji su pomagali Šamčanima tokom poplava. Na sličan način novac iz Fonda solidarnosti biće utrošen i u Modriči i Vukosavlju.

U vrijeme majske katastrofe, kada su grad i 15 sela bili pod vodom, opštinski štab Civilne zaštite, uz pomoć Vlade RS i međunarodne zajednice, organizovao je pomoć za stanovništvo. U tim danima, niko nije oskudijevao u hrani, lijekovima, sredstvima za higijenu.

Materijalni troškovi nastali za vrijeme poplave, tokom čišćenja grada i osposobljavanja rada javnih institucija, biće sanirani sredstvima Fonda solidarnosti od 724 hiljade maraka.

- Skoro polovinu tih sredstava ćemo upotrijebiti za plaćanje poreza i doprinosa koje smo bili u zakašnjenju zbog samih poplava, a preostali dio iznosa na dobavljače koji su nam u samoj poplavi bili nužni - kaže Savo Minić, načelnik Opštine Šamac.

Fond solidarnosti, putem platnih kartica vrijednosti 13 i po miliona maraka, pomogao je obnovu tri hiljade domaćinstava. Vlada Republike Srpske, posredstvom resornih ministarstva u obnovu Doma zdravlja, poljoprivrednih gazdinstava i vodoprivrednih objekata do sada je uložila 6 miliona maraka.

U Modriči su prošlogodišnje poplave pričinile štetu od oko 27 miliona maraka. Oštećeno je 700 domaćinstava. Vaučeri Fonda solidarnosti, od tri miliona maraka, utrošeni su za obnovu kuća i stanova.

Mladen Krekić, nečelnik Opštine Modriča, kaže da misli da ta opština nema dugovanja i da će ta sredstva biti ukalkulisana u dio sredstava iz budžetske potrošnje.

Opština Vukosavlje je u prošlogodišnjim poplavama pretrpjela je štetu od 9 miliona i 600 hiljada maraka. Obnovu stambenih objekata Fond solidarnosti je pomogao sa milion maraka, a saniranje materijalnih troškova tokom poplave sada sa 69.500 maraka.