latinica  ћирилица
30/08/2015 |  08:33 | Autor: SRNA

Osveštan obnovljeni hram Svete Trojice u Doljanima

Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Atanasije osveštao je obnovljeni hram Svete Trojice u Bosanskim Doljanima kod Bihaća, koji je u potpunosti uništen u posljednjem ratu.Vladika Atanasije rekao je da je ovaj hram dijelio sudbinu srpskog naroda na ovom prostoru.
Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Atanasije - Foto: SRNA
Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački AtanasijeFoto: SRNA

"Na ovom našem prostoru se i umire i vaskrsava i sve što je srpsko i pravoslavno ima to iskustvo", rekao je vladika.

On je čestitao vjernicima za uspješnu obnovu hrama u kojem će se ponovo sastajati i obraćati Bogu.

"Isplati se uložiti trud u obnovu ovog hrama, makar se u njega dolazilo jednom godišnje i budite uvjereni da će vas, i kad niste ovdje, ovaj hram zastupati", poručio je juče episkop Atanasije.

Za kuma obnovljenog hrama izabran je Zdravko Pilipović iz Banjaluke, a vladika Atansije je nakon osveštanja uručio arhijerejske zahvalnice dobrotvorima hrama, među kojima i Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske.

Pilipović je rekao da bi obnova hrama mogla da dovede i do povratka Srba u ovo mjesto, u koje se do sada još niko nije vratio od prijeratnih stanovnika.

Crkva Svete Trojice u Bosanskim Doljanima sagrađena je 1894. godine i jedna je od najstarijih u Eparhiji bihaćko-petrovačkoj, a 1995. godine potpuno je uništena.

Obnova crkve počela je da se realizuje zalaganjem bivših mještana ovog sela.