latinica  ћирилица
30/08/2015 |  13:19 | Autor: SRNA

Nema pomaka u rješavanju sudbine nestalih na Kosovu

Kancelarija za Kosovo i Metohiju sa žaljenjem konstatuje da 16 godina nije načinjen pomak kada je riječ o rješavanju sudbine 1.711 nestalih na Kosovu i Metohiji, kao ni na rasvjetljavanju tih zločina i kažnjavanju odgovornih.
Međunarodni dan nestalih - Foto: RTS
Međunarodni dan nestalihFoto: RTS

Povodom Međunarodnog dana nestalih lica, Kancelarija za Kosovo i Metohiju još jednom je apelovala da nadležne međunarodne institucije u pokrajini ulože autoritet u rješavanju pitanja nestalih, s obzirom na to da Priština očigledno ne želi ili nema kapaciteta za rješavanje ovog problema.
"To je dug koji svi imamo prema žrtvama i njihovim porodicama i temelj izgradnje istinske normalizacije odnosa na Kosmetu", navodi se u saopštenju.

Sa druge strane, kako se navodi, na današnji dan mora se i konstatovati da se Vlada Srbije odnosi odgovorno prema pitanju nestalih.

U saopštenju je navedeno da na teritoriji centralne Srbije nema neprovjerene lokacije, što dokazuje i nedavna provjera lokacije kod Novog Pazara, sprovedena na zahtjev Prištine.

Srbija će uložiti maksimalne napore da porodicama 532 nestala lica srpske nacionalosti sa Kosmeta da odgovore o sudbinama njihovih najmilijih.

"To je naša obaveza i mi ćemo i dalje biti potpuno posvećeni reševanju problema nestalih lica, sve dok se ne sazna puna istina i dok odgovorne za zločine ne stigne pravedna kazna", navedeno je u saopštenju.

U tom smislu izraženo je uvjerenje da će osnivanje suda za ratne zločine pripadnika OVK dovesti do rasvjetljavanja i sankcionisanja mnogih zločina i do novih podataka o žrtvama i nestalima.

"Samo tada, kada zajedno i Srbi i Albanci osude sve zločine počinjene na Kosovu i Metohiji, i kada svi zločinci, bez obzira na naciju, budu pravedno kažnjeni, moći ćemo da se okrenemo istinskom pomirenju, da izgradimo međusobno poverenje i da sa puno nade gledamo u budućnost", istaknuto je u saopštenju.

U tom procesu Vlada Srbije i Kancelarija za Kosovo i Metohiju daće pun i iskren doprinos.