latinica  ћирилица
30/08/2015 |  15:13 | Autor: RTRS

Uhapšena peta osoba u Mađarskoj zbog smrti izbjeglica u kamionu

Mađarska policija uhapsila je danas petu osobu koja se povezuje sa pronalaskom više od 70 mrtvih izbjeglica u napuštenom kamionu-cisterni prije četiri dana na autoputu u Austriji.
Osumnjičeni za smrt migranata pred sudom u Mađarskoj - Foto: BBC
Osumnjičeni za smrt migranata pred sudom u MađarskojFoto: BBC

Policija je navela da je u pitanju još jedan, četvrti, bugarski državljanin, koji se ispituje zbog sumnje da je počinio krivično djelo krijumčarenja ljudi.

Novoosumnjičeni je uhapšen kasno sinoć, navodi agencija AFP.

Četvorica osumnjičenih trgovaca ljudima izjasnili su se, pred sudom u Mađarskoj, da se ne osjećaju krivim za smrt izbjeglica čija tijela su pronađena u četvrtak u Austriji.

Krijumčari će ostati u pritvoru u Mađarskoj, mada policija vjeruje da su uhvaćeni trgovci ljudima koji su se juče pojavili pred sudom u Kečkemetu, nižeg ranga jedne od brojnih beskrupulozni bandi koje transportuju imigrante u zamjenu za, ponekad, veoma velike sume novca, prenijela je agencija AFP.

Uhapšena četvorka, od koji su trojica Bugara, jedan star 29, drugi 30 i treći 50 godina kao i četvrti Avganistanac od 28 godina ostaće u pritvoru do 29. septembra, pošto su iz mađarskog tužilaštva, novinarima rekli da se osumnjičeni suočavaju sa optužbama za krijumčarenje ljudi, mučenje i ostvarivanje finansijske koristi.

Mađarska policija je prvo privela sedam osumnjicenih, od kojih je četvoricu uhapsila - trojicu Bugara i jednog Avganistanca.

Kamion hladnjaca sa tijelima 59 muškaraca, osam žena i četvoro djece, pronađen je na auto-putu kod austrijskog mjesta Parndorf, pošto je hladnjača od 7,5 tona u srijedu krenula iz Budimpešte, prešla mađarsko-austrijskoj granici i u četvrtak kamion je ostavljen u zaustavnoj traci na auto-putu.

U kamionu, koji su krijumčari koristili za prebacivanje ilegalaca, policija je kontrolisala pošto je dugo stajao u zaustavnoj traci kada su pronađenja tijela mrtvih izbjeglica.

IZBЈEGLICE SE UGUŠILE U HLADNjAČI

Forenzički stručnjaci obavili su autopsiju nad 16 od 71 tijela izbjeglica pronađenih u kamionu hladnjači ostavljenom na autoputu u Austriji i pretpostavlja se da su se ugušili, saopštila je danas austrijska policija. Među mrtvima pronađenim u kamionu 27. avgusta bila je beba i još troje djece.

Prema pretpostavkama, izbjeglice su bile iz Sirije ili Avganistana.

Dva patologa radila su neprestano na obradi tijela, koja su smještena u odijeljenju za forenziku u Beču.

"Јoš čekamo završni izvještaj forenzičkog tima, ali sve ukazuje na to da su se izbjeglice ugušile", rekao je portparol policije u austrijskoj pokrajini Burgenland Gerald Pangl.

On je istakao da su izbjeglice bile toliko zgusnute u kamionu da je skoro pet osoba bilo na metru kvadratnom metru.

Policija je ranije saopštila da je vozilo bilo predviđeno za prevoz mesnih proizvoda i da nije bilo pukotina za vazduh.

Međutim, tehničari još utvrđuju da li je rashladni uređaj bio ispravan i da li je radio u vrijeme prevoza.

Izvor: Tanjug, Srna