latinica  ћирилица
30/08/2015 |  15:55 | Autor: SRNA

Gračanica: Porodice mirnim protestom ukazali da još traže najmilije

Članovi Udruženja porodica nestalih i kidnapovanih Srba i nealbanaca sa Kosova i Metohije održali su miran protest u centru Gračanice da bi na Međunarodni dan nestalih ukazali da i poslije 16 godina tragaju za najmilijima i da za zločin niko nije odgovarao.
Protest porodica nestalih u Gračanici - Foto: SRNA
Protest porodica nestalih u GračaniciFoto: SRNA

Na protestu ispred spomenika Kosovskim junacima okupilo se pedesetak članova porodica nestalih i kidnapovanih Srba i nealbanaca.

Predsjednik Udruženja Milorad Trifunović ocijenio je da se žrtve srpske nacionalnosti, ne samo na Kosovu i Metohiji već i na cijelom Balkanu, označavaju kao da su manje vrijedne, pa čak i da su zaslužili da umru i nestanu.

"To je samo zato što su Srbi, a Srbi su krivi i bez suđenja i bez ikakvih dokaza. Nasuprot tome, pripadnici raznih vojnih i paravojnih formacija na Kosmetu, slobodno se šetaju po Kosmetu", rekao je Trifunović.

Trifunović je istakao da se članovi ovog udruženja nadaju i očekuju da im bar budu predati posmrtni ostaci njihovih najmilijih.

Živorad Simić, u ime porodica četvorice ubijenih Simića iz sela Slivovo kod Gračanice, optužio je Euleks da obustavljanjem istrage o masakru počinjenom nad njegovim ocem, dvojicom stričeva i bratom od strica pokušavaju da oslobode zločince.

"Očekujemo da će bar specijalni sud ponovo pokrenuti istragu i prihvatiti da se u svojstvu svjedoka pojavimo mi, nasljednici, koji smo dostavili na stotine i hiljade stranica dokaznog materijala, iz čega je lako pronaći počinioce", rekao je Simić.

On je apelovao da srpske i vlasti u Prištini, kao i međunarodne organizacije, koje se bave sudbinom nestalih i kidnapovanih i utvrđivanjem odgovornosti za zločine, osude makar jednog Albanca da bi bar đelimično bila zadovoljena pravda.