latinica  ћирилица
30/08/2015 |  17:54 | Autor: RTRS

Mirjanić: Podrška Vlade kapitalnim ulaganjima u voćarstvu (VIDEO)

Organizovan nastup voćara u Potkozarju daje prve pozitivne rezultate. Cjelokupan rod šljive, breskve i kruške plasiran je na inostrano tržište. Ministarstvo poljoprivrede podržava kooperantske odnose voćara i najavljuje podršku kapitalnim investicijam u voćarstvu, istakao je resorni ministar Stevo Mirjanić, koji je obišao voćare na području Gradiške.
Stevo Mirjanić u Gradišci - Foto: RTRS
Stevo Mirjanić u GradišciFoto: RTRS

Dragoja Dojčinović predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske jedan je od članova voćarske kooperative. Ove godine ne brine za plasman voća, ali kaže da bi problema moglo biti tokom predstojeće berbe jabuke zbog nedostatka ambalaže.

Kooperativa, formairana početkom godine, koja okuplja 50-tak voćara iz Potkozarja preko preduzeća Agroimpeks nova na strano tržište je uspjela da plasira cjelokupan prošlogodišnji rod. Slični rezultati se očekuju i ove godine.

Direktor "Nova Agrimpeks" Banja Luka Nikola Vukelić kaže da je prošle godine cjelokupan rod prodan već do početka februara. "Bila je Rusija, Srbija i Norveška... Ove godine malo je veća i bolja proizvodnja  sigurno je da će prodaja trajati duže, ali će se prodati sva roba", rekao je Vukelić.

U rješavanju problema nedostatka ambalaže i sredstava za prvu isplatu preuzetih količina voća, Ministarstvo poljoprivrede preduzeće konkretne mjere i podržati rad voćarske kooperative.

"Obezbjedili smo uslove preko naših prerađivačkih kapaciteta dajući im i omogućavajući im da koriste obrtna sredstva relativno povoljna i ne samo relativno već i apsolutno povoljna... Rekli smo da ćemo finasirati i palete", izjavio je Mirjanić.

Ministar je naglasio da Vlada više neće pružati podršku voćarima u zasnivanju novih zasada bez izrađenog elaborata o primjeni savremene tehnologije proizvodnje, ali će podržavati nabavku protivgradne mreže, sistema za navodnjavanje i uključiti se u rješavanje problema obezbjeđivanja dovoljne količine vode za navodnjavanje oko 2.000 voćnjaka u Potkozarju.