latinica  ћирилица
30/08/2015 |  18:16 | Autor: RTRS

Evropa gradi zidove (VIDEO)

Mađarska je završila prvu fazu izgradnje žičane ograde, duž 170 kilometara granice sa Srbijom, i to dva dana prije isteka roka. Sada nastavlja izgradnju drvene ograde sa šiljcima, visoke četiri metra. Mađarska se tako pridružila velikom broju zemalja u svijetu koje su svoju granicu zaštitile fizičkom preprekom.
Migranti - Foto: Screenshot
MigrantiFoto: Screenshot

Berlinski zid, Veliki meksički zid, Kiparski zid. Bodljikave žice na granici između Bugarske i Turske, Grčke i Turske, Izraela i Palestine, Sjeverne i Јužne Koreje. Države grade zidove i postavljaju žicu da bi spriječile migracije, ali migranti uvijek pronalaze način da zidove sruše, a žice presijeku.

Migrantska kriza epskih razmjera, najveća u 21. vijeku, bila je dovoljan razlog Mađarima da svoju južnu granicu sa Srbijom, i fizički odvoje.

Prethodna iskustva pokazuju da će ograda migrante usporiti, ali ne i zaustaviti.

Vojno-politički analitičar Aleksandar Radić navodi da nikada nijedna ograda, zid, a ni minska polja nisu zaustavili ljude u kretanju. "Prema tome, naći će oni prostora i načina da se prebace preko granice", kaže Radić.

Novi zidovi u Evropi mogu se očekivati i na granici između Rusije i Ukrajine i Rusije i Estonije. Ukrajinci i Estonci ne strahuju od migranata. Estonski zid je politička provokacija, smatraju analitičari.

"Taj zid je signal fizičkog odvajanja prema Rusiji... Njima je bitna politička distanca koju žele da izgrade kroz zid", smatra Radić.

Analitičari procjenjuju da u budućnosti ne samo da treba očekivati podizanje novih zidova, već i promjenu liberalanog stava EU o kretanju između državnih granica.

Može se očekivati i ponovno uspostavljanje nadzora granica između članica Evropske unije, s obzirom da će svaka zemlja sebe htjeti da zaštiti od priliva migranata koji se već nalaze na evropskoj teritoriji, ističu analitičari.