latinica  ћирилица
30/08/2015 |  18:49 | Autor: RTRS

Dodik: Optužnica protiv Orića farsa pravosuđa BiH (VIDEO)

Optužnica protiv Nasera Orića nije ništa drugo do još jedna farsa pravosuđa BiH , ocijenio je predsjednik RS Milorad Dodik.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Krajnje je vrijeme da se pravosuđe u BiH uredi i zato će Republika Srpska raspisati referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH, poručuje predsjednik Republike. On je sa 50. Kočićevog zbora poručio da se od vremena Petra Kočića nije mnogo toga promijenilo i da srpski narod, kao i u vrijeme Davida Štrpca teži ka slobodi i pravdi.

Dokazi o zločinima Nasera Orića postoje i tragično je da ni nakon toliko godina pravde za srpske žrtve iz Srebrenice i Bratunca još nema, kaže predsjednik Republike.
Tužilaštvo BiH sada podiže optužnicu, kada nestaju dokazi i svjedoci, a sve sa namjerom da Orić ne bude osuđen.

- Kada su tako orijentisani prema pravdi što nisu pustili da ga procesuira srpsko pravosuđe , a ne neki koji će ga poslije ove istrage osloboditi u nedostatku dokaza i svjedoka jer su svi pobijeni - kaže Dodik.

Pravosuđe u BiH mora biti reformisano. Referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH u Srpskoj će biti raspisan, kategoričan je predsjednik Dodik, i to je, kaže, dio dugogodišnjih aktivnosti koje se vode da se uredi pravosuđe u BiH. Pošto to nije uspjelo ni sa nekadašnjom visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton , ovo je sada neminovnost, poručuje predsjednik. Ističe da referendum treba da odgovori na jasno pitanje, a samo oni koji nisu sigurni u autentični interes srpskog naroda pitaju danas – šta poslije.

- Nakon referenduma za koji sam uvjeren da će biti u smislu odbijanja nametnutih zakona visokog predstavnika institucije Republike Srpske imaće pravo i mogućnost da na toj volji naroda preduzmu aktivnosti koji će jasno predstavljati naš stav - kaže on.

Predsjednik Dodik je sa Kočićevog zbora poručio da Srbe danas, Sud i Tužilaštvo BiH jednostranim presudama i neprocesuiranjem odgovornih za zločine nad Srbima, dovode u vrijeme i položaj o kakvom je svojevremno pisao Petar Kočić.

- Ono o čemu je on pisao gotovo da je na drugačiji način u cjelosti sad prisutno. Njegova borba za slobodu srpskog naroda na ovim prostorima BiH iskazana je kroz epohalni prikaz nepravda u pravosuđu koja je i danas prisutna. To se vidi po nametnutom pravosuđe BiH koje osuđije Srbe bili oni krivi ili ne - ističe predsjednik Srpske.

Sloboda i otadžbina vjekovne su vrijednosti srpskog naroda i kao takve moraju to i da ostanu – poruka je predsjednika Republike Milorada Dodika.