latinica  ћирилица
30/08/2015 |  18:56 | Autor: RTRS

Јubilarni 50. "Kočićev zbor" (VIDEO)

Poruke o težnji srpskog naroda za slobodom i pravdom čitav dan su odzvanjale sa Kočićevog rodnog Zmijanja.
"Kočićev zbor", arhiv - Foto: RTRS
"Kočićev zbor", arhivFoto: RTRS

U čast jednog od najvećih srpskih pisaca, Petra Kočića u njegovom rodnom mjestu okupilo se 15 hiljada ljudi iz svih krajeva Srpske i regiona. To je i jedinstvena prilika da se na jednom mjestu sastanu Krajišnici iz raznih djelova svijeta, da bi odali počast velikanu pisane riječi, borcu za pravdu, slobodu i istinu.

Program je počeo parastosom Petru Kočiću u crkvi Klisina u Stričićima, a nastavljen je polaganjem vijenaca na spomenik borcima poginulim u otadžbinskom ratu. U želji da odaju počast herojima koji su slijedili kočićevsku patriotsku misao i slobodarsku tradiciju, prisjetili su se onih koji su za svoj narod i vječna ognjišta položili sopstvenI živoT.

Republika Srpska je stvarana na temeljima onoga za šta se zalagao Petar Kočić, poruka je sa Kočićevog rodnog Zmijanja.

Ministar prosvjete i kulture Dane Malešević rekao je da se polaganjem vijenaca u Stričićima odaje pošta onima koji su dali život za otadžbinu i nastavlja ono što je Kočić započeo.

Predsjednik Zavičajnog društva "Zmijanje" Vitomir Popović rekao je da se polaganjem vijenaca u okviru 50. Kočićevog zbora odaje počast borcima koji, kao ni Petar Kočić, nisu dočekali slobodu, formiranje Republike Srpske i njenih institucija.

Kočićeva nagrada za cijelokupno životno stvaralaštvo otišla je u ruke književniku Zoranu Kostiću dok je nagrada "Zmijanče" za najbolje poetsko ostvarenje pripala Aleksandri Mrakić.

Kostić je rekao je da mu je drago da je za ono što piše dobio priznanje koje nosi ime Petra Kočića jer je u srpskom jeziku malo priznanja tog sjaja.

Aleksandra Mrakić je rekla da je velika čast što je dobila ovu nagradu i da joj nije bilo teško pisati o ovom velikanu jer je Kočić njena trajna inspiracija.

Јedan od glavnih Kočićevih književnih motiva veoma često bile su borbe bikova. Već punih pola vijeka, u čast njemu i svim Zmijanjcima najvažniji dio Kočićevog zbora upravo je taj - borba bikova.

Kočićev zbor je već pedeset godina sastajalište za sve one koji su napustili svoja ognjišta, te ovaj vid saborovanja koriste za susret sa komšijama i dragim ljudima. Ove godine najveći broj gostiju stigao je iz Srbije i Slovenije.

50. jubilarni "Kočićev zbor" svečano je zatvoren večeras predstavom "Sa planine i ispod planine" i dodjelom priznanja Zavičajnog društva "Zmijanje".