latinica  ћирилица
30/08/2015 |  20:40 | Autor: TANЈUG

Njemačka, Francuska i Britanija za hitan sastanak o migrantima

Njemačka, Francuska i Britanija su pozvale na bolji način obrade podataka o migrantima koji stižu na jug Evrope, a za 14. septembar je sazvan specijalni sastanak ministara unutrašnjih poslova i pravde EU o migrantskoj krizi.
Brod sa izbjeglicama (photo: Twitter) -
Brod sa izbjeglicama (photo: Twitter)

Ministri unutrašnjih poslova Njemačke, Francuske i Britanije, Tomas de Mezijer, Bernar Kaznev i Tereza Mej, naglasili su da je neophodo formirati posebne punktove u Grčkoj i Italiji do kraja godine kako bi se obezbijedilo da migranti budu registrovani i da im budu uzeti otisci prstiju, kako bi nadležni mogli brzo da identifikuju one kojima je potrebna zaštita, prenosi AP.

Luksemburg, koji je aktuelni predsjedavajući EU, danas je putem Tvitera saopštio da će se ministri unutrašnjih poslova i pravde EU sastati u Briselu 14. septembra kako bi razgovarali o boljem reagovanju Evrope na migrantsku krizu, navodi AP.

Njemačka je ranije danas pozvala i ostale zemlje EU da prime veći broj izbjeglica, navodeći da više ne može da prima neproporcionalan udio azilanata koji u hiljadama stižu u EU.

Njemačka očekuje da će se broj azilanata koje prima učetvorostručiti tokom ove godine na oko 800.000 ljudi, a tu cifru je danas potvrdio i njemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer, prenosi Rojters.