latinica  ћирилица
30/08/2015 |  20:46 | Autor: TANЈUG

Merkel: Brža reakcija EU u rješavanju izbjegličke krize

Njemačka kancelarka Angela Merkel, pozvala je ostale članice Evropske unije da prihvate veći broj izbjeglica koje bježe u EU, dok vlada u Berlinu pokušava da se izbori s rekordnim brojem migranata.
Angela Merkel - Foto: AP
Angela MerkelFoto: AP

Merkelova, koja se zalaže da adekvatna skloništa za izbjeglice budu podignuta prije zime, poručila je da Evropa mora brže da reaguje u ovom slučaju.

- Ako Evropa ima solidarnosti, a i mi smo je pokazali prema drugima, potrebno je tu solidarnost pokazati sada - rekla je kancelarka Angela Merkel novinarima u Berlinu, naglasivši da "sve mora da se odvija brže".

Njemačka očekuje da će se broj azilanata koje prima učetvorostručiti tokom ove godine na oko 800.000 ljudi, a tu cifru je danas potvrdio i njemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Meziijer, prenosi Rojters.

Portparol njemačke vlade Štefen Zajbert rekao je na pres konferenciji da će morati da dođe do pravednije raspodjele izbjeglica, uz više solidarnosti.

Njemački vicekancelar Zigmar Gabrijel je juče kazao da je postojeća evropska politika prema izbjegličkoj krizi "sramna".