latinica  ћирилица
31/08/2015 |  09:59 | Autor: TANЈUG

"Srbi na Kosovu prvi put jedinstveni"

Srbi na Kosovu i Metohiji prvi put su jedinstveni, a Zajednica srpskih opština će odlučivati o vitalnim interesima srpskih sredina, kaže gradonačelnik Sjeverne Kosovske Mitrovice.

- Zajednica srpskih opština biće temelj opstanka Srba na Kosovu i Metohiji, jer će prvi put sve sredine sa srpskom većinom biti ujedinjene i djelovati jedinstveno - rekao je Goran Rakić.

On je naveo i da nema više podjele na sredine južno i sjeverno od Ibra.

Govoreći o Sporazumu o zajednici srpskih opština koji je postignut u Briselu, Rakić je istakao da će osnivanje ZSO sa dogovorenim nadležnostima omogućiti srpskom narodu na KiM da legalno i legitimno rješava svoje životne probleme i nacionalne interese.

Samim tim što će biti direktno u rukama srpskog naroda, ZSO će odlučivati o vitalnim interesima srpskih sredina u pogledu razvoja, prostornog planiranja, kao i oblasti zdravstva i obrazovanja.

Kao veoma značajno, Rakić je istakao to što će ZSO direktno finansirati Republika Srbija.

Govoreći o otvaranju mosta, Rakić je rekao da je najbitnije to što se most neće otvoriti do procjene eventualnih bezbjednosnih rizika.

Osim samog rješenja za most, dodao je on, sporazum podrazumijeva i postizanje dogovora o razgraničenju katastarskih zona u Brđanima.

Rakić je rekao da je za građane veoma važno što će Telekom u oblasti fiksne i mobilne telefonije moći nesmetano da fukcioniše na Kosmetu.

- Moći će da pozivaju brojeve u centralnoj Srbiji kao i do sada, a u mobilnoj telefoniji će dobiti novi broj koji će biti daleko jeftiniji nego što je to bio slučaj posljednjih šesnaest godina  - zaključio je Rakić.