latinica  ћирилица
31/08/2015 |  13:23 | Autor: Agencije

Kijev: Haos ispred Vrhovne rade, ubijen policajac (VIDEO)

Oko stotinu pripadnika ukrajinske nacionalne garde je povrijeđeno dok je jedan vojnik stradao u eksploziji ispred zgrade ukrajinske skupštine tokom sukoba na mitingu protiv izmjena Ustava.

Ukrajinski mediji navode da demonstranti - među kojima su najaktivniji pristalice partije Sloboda, bacaju na policiju dimne bombe, koriste drvene palice i suzavce. Odjeknula je i jaka detonacija, a mediji javljaju da je eksplodirala granata. Izgrednik koji je bacio eksplozivnu napravu je uhapšen.

Ukrajinska nacionalna garda je saopštila da se strahuje da ima na desetine povrijeđenih nakon eksplozije granate.

 

"Oko 50 naših pripadnika povrijeđeno je u sukobima ispred zgrade Rade, a četvorica su u teškom stanju", saopštila je Nacionalna garda Ukrajine, prenosi Raša tudej.

Savjetnik ministra unutrašnjih poslova Arsena Avakova je saopštio da je pripadnik ukrajinske Nacionalne garde umro je od posljedica ranjavanja vatrenim oružjem u blizini zgrade parlamenta u Kijevu.

"Vojnik Nacionalne garde umro je poslije ranjavanja u srce", rekao je Anton Geraščenko.

Mediji su ranije javili da je 20 pripadnika policije povređeno u sukobima demonstrantima.

Policija je napravila nekoliko kordona oko zgrade skupštine.

Haos ispred Parlamenta u Kijevu

Učesnici akcije dočekali su usvajanje izmjena Ustavu uzvicima "Sramota" i "Dolje banda!".

Nacrt predviđa da se specifičnosti ostvarivanja lokalne uprave u određenim rejonima Donjecke i Luganske oblasti na istoku zemlje određuju posebnim zakonom.

Radio Sloboda izvještava da učesnici današnjeg protesta smatraju da će poslanici "legalizovati autonomiju okupiranih teritorija Donbasa, amnestirati teroriste i dati im potpunu vlast".

Poslanici Rade nešto prije toga usvojili su u "prvom čitanju" prijedlog zakona o izmjenama koje se odnose na decentralizaciju, sa 265 glasova "za".

Mediji su izvijestili da su pripadnici radikalne grupe "Desni sektor" brutalno napali policajce dugim motkama i dimnim bombama te da su obje strane koristile suzavac.