latinica  ћирилица
01/09/2015 |  16:45 | Autor: SRNA

Dizdarević: Hrvatska da shvati da je pogriješila

Direktor Regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu bezbjednost BiH Emir Dizdarević smatra da je bitno da Hrvatska shvati da je pogriješila kada je izabrala Trgovsku goru za odlagalište radioaktivnog otpada i da ne troši bespotrebno novac na istraživačke radnje koje će pokazati da lokacija ne odgovara.
Emir Dizdarević, direktor Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu odgovornost - Foto: dnevni avaz
Emir Dizdarević, direktor Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu odgovornostFoto: dnevni avaz

On je danas u Novom Gradu rekao da je Zavod za radijacijsku i nuklearnu sigurnost Hrvatske 27. jula objavio prijedlog Nacionalnog programa provođenja strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora nuklearnog goriva, u kojem je planirana lokacija odlagališta kasarna Čerkezovac.

Dizdarević je naveo da su predstavnici Regulatorne agencije i Savjeta ministara BiH proučili prijedlog i imali nekoliko sugestija.

"Uzeli su u obzir naseljenost u radijusu od 20 kilometara kako bi bile zadovoljene konvencije, ali ako se uzme u obzir naseljenost u radijusu pet kilometara onda imamo 130 stanovnika po kilometru kvadratnom ili duplo više", rekao je on.

On je dodao da treba istaći da je riječ o istrošenom nuklearnom gorivu iz nuklearne elektrane Krško čiju polovinu Hrvatska nakon zatvaranja elektrane 2043. godine treba da preuzme i planira da je smjesti na ovu lokaciju.

Dizdarević je rekao da će zaključci sa danas održanog sastanka biti proslijeđeni u opštine u slivu rijeke Une, a nakon što ih podrže te opštine i Savjetu ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH kako bi se diplomatskim kanalima zatražilo izjašnjavanje Hrvatske.

On je dodao da, prema EURATOM konvenciji, gradnja objekta ove vrste ne može početi ukoliko ne postoji saglasnost lokalne zajednice, a u Dvoru ne postoji.

"Ako, uprkos svemu tome, krenu sa aktivnostima danas smo se dogovorili da, osim tima iz BiH, formiramo i ekspertski tim koji ima iskustva sa geologijom, katastrom podzemnih voda i seizmologijom i u kojem će biti predstavnik zemlje koja već ima odlagalište radioaktivnog otpada", rekao je Dizdarević.

Na današnjem sastanku je zaključeno da će biti traženo da tim pristupi lokaciji planiranoj za izgradnju odlagališta radioaktivnog otpada.

"Nama je bitno da u ovom momentu posjetimo lokaciju, da možemo izmjeriti prirodni fon u vazduhu što već radimo u Novom Gradu", rekao je Dizdarević.

Prema njegovim riječima, do kraja godine na području novogradske opštine biće uzeti uzorci zemlje, trave, tekuće i pitke vode i eventualno namirnica.

Direktor Regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu bezbjednost BiH Emir Dizdarević danas je u Novom Gradu o ovoj temi razgovarao sa ministrom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenkom Golić, načelnikom opštine Novi Grad Snježanom Rajilić i predstavnicima opštine Kozarska Dubica.