latinica  ћирилица
02/09/2015 |  08:09 | Autor: Blic

Putin šalje vojsku u borbu protiv ID?

Rusija planira da u borbu protiv Islamske države uključi i svoje vojne trupe. Ovakav potez Kremlja ima još jedan cilj - da zadrži Bašara al Asada na čelu Sirije.

Prema diplomatskim izvorima, Vladimir Putin planira da pošalje nekoliko hiljada pripadnika ruske vojske, uključujući savjetnike, instruktore, logističare i tehničare. Ovu informaciju prvi je juče objavio izraelski list “Јediot ahronot“.

Glavni cilj raspoređivanja vojnih trupa je borba protiv Islamske države, ali i pobunjenika kojima je podjednako bitno da pobijede samoproklamovani kalifat, ali i svrgnu predsjednika Bašara al Asada. Ukoliko ruska vojska uđe u konflikt u Siriji, to će mnogo uticati na postojeću dinamiku bliskoistočnih sukoba.

Ovaj potez Vladimira Putina stavio bi Rusiju i SAD u paradoksalnu situaciju.
Zajednička borba protiv Islamske države ujedinila je dvije sile, ali se u sjenci težnje za eliminacijom džihadista krije međusobni “tihi sukob“ oko predsjednika Bašara al Asada, u kojem Rusija i SAD imaju potpuno suprotne aspiracije.

SAD već godinama pokušavaju da svrgnu Asada i na čelo Sirije dovedu neku za njih “pogodniju“ ličnost. Nakon što je pokušaj da ga optuže za ratne zločine i upotrebu hemijskog oružja nad nedužnim civilima pao u vodu, na red je došao novi plan.

Za razliku od Rusije, koja je od početka nemira u Siriji pružala bezrezervnu podršku predsjedniku Asadu i sirijskoj vojsci u borbi sa džihadistima, SAD finansijski i oružjem snabdijevaju pobunjenike.

S obzirom na to da se oni bore i protiv Islamske države i protiv Asada, Amerikanci u tome vide priliku da ubiju dvije muve jednim udarcem.

Sjedinjene Američke Države još nisu izdale zvanično saopštenje povodom učešća Rusije u sirijskom konfliktu. Naročito je zanimljiv stav predsjednika Baraka Obame, koji je u posljednje vrijeme za svoje standarde neobično blag prema Asadu.

Prvi čovjek SAD bio je  jedan od najglasnijih kritičara predsjednika Sirije, kojeg je nazivao “diktatorom i zločincem“, a sada je potpuno utihnuo.