latinica  ћирилица
02/09/2015 |  10:39 | Autor: TANЈUG

Brod sa 1.800 izbjeglica stigao u Pirej, očekuje se još jedan

Brod koji je vozio oko 1.800 migranata i izbjeglica sa ostrva Lezbos na istoku Grčke do Pireja pristao je prošle noći u tu luku, a očekuje se da u Pirej danas stigne još jedan brod sa oko 2.500 ljudi, saopštila je grčka obalska straža.

Grčka ovog ljeta bilježi porast broja izbjeglica i migranata koji stižu na ostrva u gumenim čamcima preko susjedne Turske, a humanitarne agencije procjenjuju da je prošlog mjeseca dnevno u tu zemlju ulazilo oko 2.000 ljudi.

Poslije pauze od nekoliko dana prošle nedjelje, grčke vlasti su u subotu nastavile da sa ostrva Kos, Lezbos, Samos, Simi i Agatonisi na kopno brodovima prevoze izbjeglice, pretežno iz Sirije, Iraka i Avganistana, nakon čega mnogi nastavljaju put kroz Evropu, prenosi Rojters.

Grčka, koja kuburi sa finansijama, upozorava da nema dovoljno infrastrukturnih kapaciteta da bi izašla na kraj sa tolikim prilivom izbjeglica i migranata.

Predsjednik Prokopis Pavlopulos rekao je svom francuskom kolegi Fransoa Olandu u telefonskom razgovoru da bi pitanje migranata i izbjeglica trebalo da bude razmotreno na najvišem evropskom nivou, saopšteno je iz kabineta grčkog predsjednika.

Grčka privremena premijerka Vasiliki Tanu predsjedavaće danas ministarskom sastanku o ovoj  temi, navodi britanska agencija.