latinica  ћирилица
02/09/2015 |  10:44 | Autor: TANЈUG

Mediji: CIA i specijalci izvode napade dronovima u Siriji

Američka Centralna obavještajna agencija i specijalne snage izvode tajnu kampanju uz upotrebu naoružanih bespilotnih letjelica za lociranje i ubijanje lidera Islamske države u Siriji, objavio je "Vašington post"
Američki dron (photo: Twitter @PressTV) -
Američki dron (photo: Twitter @PressTV)

Ovaj tajni program se sprovodi odvojeno od američke šire vojne operacije protiv boraca ID, navodi list, pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike.

Među do sada ubijenima je DŽunaid Husain, britanski džihadista haker za koga Pentagon tvrdi da je regrutovao simpatizere ID za napade u zapadnim zemljama, prenosi AFP.

Zvaničnici su rekli za američki list da je pomenuti tajni program rezultirao samo nekolicinom udara koje je izvela Zajednička komanda specijalnih snaga (JSOC), a da je glavna uloga CIA u operaciji identifikovanje i lociranje vodećih lidera ID.

Prema njihovim riječima, program je fokusiran na "istaknute mete".

Odluka o korišćenju antiterorističkog centra CIA (CTC)i JSOC u operaciji odražava rastuće nezadovoljstvo zbog sve brojnijih boraca ID, navodi "Vašington post".

Potragu za bivšim liderom Al Kaide Osamom bin Ladenom sproveo je CTC, a u JSOC spada elitna jedinica Mornaričke foke koja je zaslužna za njegovo ubistvo, 2011. godine.

Napadi dronovima su politički sporno pitanje u Vašingtonu i predsjednik Barak Obama želi da se CIA vrati svojoj ključnoj aktivnosti - špijuniranju i drži podalje od paramilitarnih akcija, a da Pentagon preuzme komandu nad akcijama dronova.

Međutim, vodeća demokratska senatorka iz Kalifornije Barbara Fajnstin u Odboru Senata za obavještajne službe nije uvjerena da bi vojska mogla da izvede napade dronovima sa istim "strpljenjem i diskrecijom" kao CIA.