latinica  ћирилица
02/09/2015 |  16:30 | Autor: SRNA

Sud BiH odredio mjere zabrane optuženima u predmetu "Ivan Kraljević i drugi"

Sud BiH odredio je mjere zabrane optuženima za zločine protiv bošnjačkog stanovništva u Hercegovini - Ivanu Kraljeviću, Mati Јelčiću, Slavku Skenderu, Stojanu Odaku, Vici Bebeku, Vinku Radišiću i Draganu Milošu.
Sud i Tužilaštvo BiH (Foto: oslobodjenje.ba) -
Sud i Tužilaštvo BiH (Foto: oslobodjenje.ba)

Sud BiH je djelimično prihvatio prijedlog Tužilaštva i navedenima odredio mjere zabrane putovanja uz privremeno oduzimanje putnih isprava i zabranu izdavanja novih putnih isprava, kao i zabranu korištenja lične karte za prelazak granice BiH, saopšteno je iz Suda BiH.

Mjere zabrane uključuju i obavezu javljanja državnom organu jednom sedmično, zabranu sastajanja, kontaktiranja i povezivanja (posredno ili neposredno) sa saoptuženim međusobno, kao i zabranu sastajanja, kontaktiranja i povezivanja sa svjedocima navedenim u potvrđenoj optužnici.

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba odnosno do drugačije odluke Suda, a kontrola opravdanosti vršiće se svaka dva mjeseca.

U slučaju da optuženi prekrše izrečene mjere zabrane, može im se odrediti mjera pritvora.

Kraljević, Јelčić, Skender, Odak, Matić i Bebek terete se da su počinili zločine protiv čovječnosti i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, dok se Radišić i Miloš terete da su počinili ratni zločin protiv ratnih zarobljenika od kraja aprila 1993. godine do kraja marta 1994. godine u zatvoru VIZ Ljubuški