latinica  ћирилица
02/09/2015 |  16:52 | Autor: RTRS

Dobojska fazanerija "vraća se u život" (VIDEO)

Dobojska fazanerija Lovačkog udruženja Fazan, koja godišnje proizvede do 22.000 fazanskih pilića, u prošlogodišnjoj poplavi pretrpjela je štetu od 200 hiljada maraka.
Dobojska fazanerija "vraća se u život" - Foto: RTRS
Dobojska fazanerija "vraća se u život"Foto: RTRS

Pomoć za sanaciju je izostala, ali je Fazanerija uspjela da vrati proizvodnju. 

Šteta na fazaneriji nije privukla pažnju donatora. Zbog toga što su registrovani kao udruženje građana, lovci nisu mogli da konkurišu ni za grant koji je u Doboj stigao kao pomoć poplavljenim privrednicima.

Proizvodnja je obnovljena iz vlastitih sredstava i uz pomoć lovaca i srodnih udruženja.

Prošlogodišnja poplava desila se kada je proizvodnja na fazaneriji bila u punom jeku. U inkubatorskim stanicama bilo je više od 20.000 jaja, a stradalo je oko 7.000 fazanskih pilića i oko 500 odraslih fazana. Lovci su iz vode spasavali matično jato i uspjeli da sačuvaju oko 700 fazana što je bila osnova za obnavljanje proizvodnje.

Na fazaneriji je trenutno oko 21.000 fazanskih pilića. Dio je namijenjen prodaji a dio udruženjima regije za puštanje u lovišta.

Fazaneriji je neophodna rekonstrukcija. Idejno rješenje je urađeno ali je potrebno naći investitora jer bi projekat koštao oko 200.000 maraka, što lovačko udruženje Fazan ne bi moglo samo da finansira.